Selo živi ako ima školu

voj-selo_620x0

Grad Novi Sad odlučio da sačuva od gašenja četiri prigradske obrazovne ustanove. Đaci u Bukovcu, Begeču, Stepanovićevu i Šangaju ostaju u svojim klupamaBUDUĆI da je pronađen odgovarajući model po kojem javne osnovne škole mogu da nastave rad iako imaju manji broj učenika i odeljenja od zakonskog minimuma, školsko zvono čuće se i ubuduće u četiri sela ili prigradska naselja na teritoriji Grada Novog Sada.

Tako će, uprkos preporuci Ministarstva prosvete da škole u Bukovcu, Begeču, Stepanovićevu i Šangaju budu ugašene jer ne ispunjavaju kriterijum da kao posebna ustanova moraju imati najmanje 480 učenika i 16 odeljenja, đaci i nastavnici ostati tu gde jesu, što je potvrđeno i odgovarajućom odlukom usvojenom na minuloj sednici Skupštine grada.

Pročitajte još: Rumenka: Novi Sad obnavlja svoja naselja

- Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin ili da oni iz Stepanovićeva idu u Rumenku u školu. Naša je odluka da te škole ostanu u mestima gde jesu, odnosno da ostanu samostalne – decidiran je tim povodom bio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

On podsetio na činjenicu da Novi Sad ima pozitivan prirodni priraštaj i naglasio da stoga Grad treba stalno da nadograđuje i gradi škole na svojoj teritoriji a ne da se one gase.

- Mesto živi ako ima školu, jer se u njoj organizuju i mnoge kulturne manifestacije i druga dešavanja u koja su uključeni roditelji i ostali meštani. Selo bez škole kao da i nije selo – kaže za „Novosti“ Milanka Deman, direktorka OŠ „22. avgust“ u Bukovcu, ističući da ta odluka Grada mnogo znači ne samo učenicima i nastavnicima nego svima u Bukovcu.

Direktorka napominje da bi njihova lepo uređena škola, koja trenutno ima 370 učenika raspoređenih u 14 odeljenja od prvog do osmog razreda, zahvaljujući dobrim uslovima i kapacitetima mogla da pod svoj krov primi i đake iz drugih mesta.

U skladu s mogućnostima obnavljamo školsku zgradu, pa je tako u toku remontovanje kotlarnice, kako bismo zadovoljili uslove energetske efikasnosti, a kroz određene programe razvijamo i duh preduzetništva kod naših učenika, što je takođe u skladu sa preporukama resornog ministarstva – napominje direktorka ističući folklorne manifestacije, kao i festivale „Melodija jezika“ i „Čovek i priroda“ koje u školi okupe mnogobrojne meštane i goste.

KRITERIJUMI

ŠKOLA u Bukovcu, OŠ „Veljko Petrović“ u Begeču, OŠ „Aleksa Šantić“ u Stepanovićevu i OŠ „Veljko Vlahović“ u Šangaju, „opstale“ su jer na udaljenosti od dva kilometra nema druge osnovnoškolske obrazovne ustanove.

- To je jedan od kriterijuma za osnivanje i rad javnih osnovnih škola, koje imaju manje od 480 đaka i 16 odeljenja. Drugi je da se nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, na jeziku manjine i na srpskom – objašnjavaju nadležni.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*