Јанковић: Уколико власт реши да затвара школе, наћи ћемо се на улици

jasna-danas

Главни одбор Уније синдиката просветних радника ће разматрати иницијативу Синдиката образовања Чачак да се подрже актуелни протести, без политичке конотације, истакла је председница УСПРС Јасна Јанковић.
Она је, одговарајући на питања грађана на Фејсбук страници Данаса, у оквиру рубрике Интервју на мрежи, навела да је Унија СПРС је, само током 2018. године, три пута протестовала испред Владе и „увек подржава сваку иницијативу за бољу будућност“.

У образовном систему Србије, како је навела, на одређено време ради преко 20.000 људи, што је скоро четвртина укупног броја.

„Ситуација је додатно погоршана забраном запошљавања на неодређено време, која је поново продужена до краја 2019. године. Унија СПРС се залаже за отварање конкурса уз јаку контролу. Наш предлог је да контролу врше радне групе по школским управама које већ смештају технолошке вишкове“, указала је.

Истичући да разуме „фрустрираност људи на одређено време, као и њихову немогућност да заврше неке основне послове у свом животу, нпр. подигну кредит за стан“, изнела је предлог Уније СПРС да се, поред листе А и Б, уведе листа и Ц, на којој би били они који су већ у систему, а раде на одређено време.

Јанковић је, одговарајући на питања, најавила и да ће до половине марта бити познати планови локалних самоуправа у вези са рационализацијом мреже школа, које ће „погледати, прегледати и одобрити Министарство просвете“, али и скренула пажњу да ће, судећи по информацијама које су јој до сада познате, ово бити „проблем невероватних размера“.

„Нећемо дозволити укидање школа у земљи у којој је, по званичној статистици, трећина функционално неписмених. Проблем ћемо покушати да решимо рационалним приступом, а улица је свакако место где ћемо се наћи ако власти остану при томе да ће затварати школе“, упозорила је она.

На питање једног читаоца у вези са законитошћу писменог тестирања ученика дан за даном, Јанковић је одговорила да се правилници о оцењивању мењају ретко, за разлику од градива које се „сваке године усложњава“.

„Тешко је објаснити како са толиким методским јединицама наставници уопште успевају да дају и довољан број оцена. Нажалост, за такве круцијалне ствари, они који раде у школама не питају се“, навела је Јанковић и додала да се залаже за то да се струка увек пита.

Она је казала и да би пропуст којим се ученици осмог разреда са 0 поена оцењују као „положени“, требало да буде исправљен током 2019. године.

Говорећи о преговорима о платним групама и разредима, Јанковић је овај систем расподеле буџетских средстава оценила као најправеднији, а разлог што га нико, осим просвете, не подржава, види у томе што би, како је рекла, просветарима биле највише повећане плате, а садашње повећање, упркос договору да буде за 14,6 одсто, „неко је одлучио да буде за девет одсто“.

На коментар да поједине синдикалне школске организације Уније сарађују са локалним властима, те да „удружени прогањају неистомишљенике и заједно воде кадровску политику просветних установа“, Јанковић је узвратила да је једина политика коју председник школског синдиката/градског/општинског одбора, као и Главног одбора УСПРС сме да води – образовна.

А када је реч о њеном увиду у рад локалних председника синдиката, Јанковић је нагласила чињеницу да је Унија 2018. године први пут искључила поједине чланове, због, како је рекла, недисциплине.

„Синдикална дисциплина је оно са чим сам се ухватила у коштац. Без ње, било какво доношење одлука је бесмислено“, поручила је.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>