Lokalne samouprave kasne sa predlogom mreže osnovnih škola

ucionica-skola-djaci-ucenici-prosveta-660x330

BEOGRAD -Samo 20 od 145 lokalnih samouprava dostavilo je Ministarstvu prosvete predlog nove mreže osnovnih škola u Srbiji u predviđenom roku koji je istekao početkom nedelje.

„Od pristiglih predloga samo su dve jedinice lokalne samouprave dostavile kompletnu dokumentaciju, dok je ostalima upućen dopis za dopunu“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Zaključno sa današnjim danom predlozi za davanje saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola stigli su iz Merošine, Svrljiga, Batočine, Kučeva, Petrovca na Mlavi, Babušnice.

Zatim Majdanpeka, Osečine, Malog Zvornika, Velike Plane, Kraljeva, Mionice, Paraćina, Rekovca, Crne Trave, Vranja, Aleksandrovca, Prokuplja, Doljevca i Knića.

U Ministarstvu navode da će mnoge lokalne samouprave tek ovih dana zakazivati sednice Skupštine, zbog čega su prinuđeni da sačekaju usvajanje akta o mreži osnovnih škola i upute ga nadležnim školskim upravama na dalje postupanje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Tanjug kaže da je očekivao da će lokalne samouprave kasniti sa dostavljanjem plana mreže škola, ali da će ih sve ovih dana ponovo podsetiti na tu obavezu.

„Moramo da vidimo šta je sagledala lokalna samouprava šta je, recimo, u Vojvodini specifično jer tamo se pita Skupština Vojvodine“, istakao je on.

Šarčević pojašnjava da nije cilj da se centralistički naloži i da jedini kriterijum za novu mrežu škola bude broj đaka, već će se uzeti u obzir brojne specifičnosti, kao što su udaljenost škola, vodiće se računa o manjinama, specifičnostima enklava na KiM…

„Vrlo sofisticirano će se prići svakom kraju u Srbiji. Interes učenika je na prvom mestu, zatim nastavnika i na kraju briga o prostoru kao resursu“, rekao je ministar.

Pohvalio je predlog nove mreže osnovnih škola u Nišu. Podseća da su, razvojem grada, isturena odeljenja vremenom dobila status pravnog lica, a da se sada vraćaju u okvir matične škole.

„Te škole se neće gasiti, ali neće imati status pravnog lica. One će formalno – pravno ponovo biti u okviru svojim bivšim matica. racionalizacija je u tome što nećemo više imati dva direktora“, zaključio je on.

Izvor: rtv.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*