Novi Sad: U klupama više prvačića

19-v-u-klu-doz_620x0

ZA buduće prvake upis počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, a u 35 osnovnih škola na teritoriji grada, u školske klupe u septembru će sesti 4.276 dečaka i devojčica stasalih za školu. To je, kako predočavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje, više nego u ovoj školskoj godini, jer prvi razred pohađa 3.803 učenika.Novosadske osmoletke, ističu u Gradskoj upravi, već duže u kontinuitetu, svake školske godine beleže povećanje broja prvačića. Upis dece traje od aprila, a s obzirom na to da je osmoletka obavezna, upis praktično traje do početka školske godine. Insistira se, međutim, da roditelji blagovremeno u aprilu upišu decu radi testiranja i kako bi se formirala odeljenja i planirao nastavni kadar i druge aktivnosti koje se sprovode na osnovu broja upisanih.

- U školsku 2019/2020. upisuju se deca rođena od 1. marta 2012. godine do 28. februara 2013. – navode u Gradskoj upravi za obrazovanje. – To znači upisuju se oni koji će do početka školske godine imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Upisuju se i deca starija od sedam godina ako zbog bolesti ili drugih razloga nisu upisana. U prvi ili odgovarajući razred, objašnjavaju u Gradskoj upravi, mogu da se upišu na osnovu prethodne provere znanja, koju obavlja tim sastavljen od nastavnika razredne nastave, pedagoga i psihologa škole, uvažavajući standarde postignuća i ceneći najbolji interes deteta.

Za upis je potrebno uverenje o završenom obaveznom Pripremnom predškolskom programu, izvod iz matične knjige rođenih, dokaz o zdravstvenom pregledu i vakcinaciji, fotokopija lične karte roditelja, odnosno staratelja. Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja ili staratelja.

DAN OTVORENIH VRATA

UOČI upisa i ove godine OŠ „Ivan Gundulić“ u Novom Sadu, 27. marta u 17 sati će širom otvariti vrata budućim prvacima i njihovim roditeljima.

- Znajući koliko je malim budućim školarcima važno da vide školu pre upisa, trudimo se da za njih organizujemo zanimljive aktivnosti – ističu u ovoj osmoletki. – Tog dana planira se druženje budućih prvaka s učiteljima i starijim đacima, a za roditelje smo pripremili kratak sastanak.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>