„Петефијева” школа у Бечеју неће се затварати

7-matura

БЕЧЕЈ: Општинско веће Бечеја није прихватило предлог радне групе о рационализацији мреже основних школа.

Радна група је, како истичу, на основу релевантних законских параметара предложила да се затвори ОШ „Петефи Шандор“ и 253 ученика и тридесетак запослених размести у преостале три школе, а Општинско веће, после снажне реакције јавности тај предлог није прихватило.

Тако у бечејској општини остаје актуелна мрежа основних школа и наредне четири године, осим ако Покрајински секретаријат за образовање или Министарство просвете не одлуче другачије. Имајући у виду да се за даљи рад поменуте школе залагао СВМ са својим лидером Иштваном Пастором, мало је вероватно да ће бити било какве промене актуелне одлуке локалних власти.

Општинско веће је препоручило да, ипак, остане мрежа основних школа из 2015. године, односно да урађени елаборат дорадимо и узмемо у обзир специфичност локалне традиције, посебно дела Бечеја у којем је већинско становништво мађарске националности, рекла нам је координаторка радне групе и помоћник председника општине за образовање Сузана Ђукић.

Тако је услишен апел великог броја житеља Бечеја мађарске националности, који су путем петиције, коју је потписало око 9.000 људи, тражили да школа с традицијом дугом 64 године, у којој од 253 ученика 201 прати наставу на матерњем мађарском језику, настави с радом.

После свега, остаје нејасно зашто сви параметри, законски и локални, нису одмах узети у обзир, него се дозволила политизација међу житељима Доњег града у ком је школа лоцирана и целог Бечеја.

В. Јанков

Извор: Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>