Зрењанин: „Скројена“ нова листа школа

skola-skolska-klupa-jpg_660x330

Уместо 28 основних школа, Зрењанин ће имати 19 школа према усвојеном плану рационализације у оквиру пилот-пројекта „Мрежа школа“ Министарства просвете и Светске банке.Као што је Данас већ писао о овој теми, Зрењанин је међу пет школских управа у земљи где се спроводи пројекат који доноси новине у организацији школа и свих образовних установа.

Идеја није прошла без негодовања још од самог почетка, а када се током протекле године појавио први предлог припајања мањих школа већим, огласили су се просветни синдикати апелом да се не ради ништа без њиховог учешћа. Ипак, одборници локалне скупштине изгласали су нову листу школа према којој се више сеоских школа припајају новим, матичним школама.

Према новоскројеној листи, матичне школе су школа „Ђура Јакшић“ из Перлеза са одељењима у Книћанину, школа „Свети Сава“ у Стајићеву за школе у Лукићеву и Белом Блату, школа „Младост“ из Томашевца матична је за школе у Орловату и Ботошу, школа „Бранко Радичевић“ из Ченте је матична за школу у Фаркаждину, зрењанинска школа „Ђура Јакшић“ има издвојено одељење у Јанковом Мосту само са нижим разредима, као и ОШ „Соња Маринковић“ која има два издвојена одељења у Михајлову, са осам разреда, и у Лукином Селу, са два. ОШ „Светозар Марковић Тоза“ у Елемиру има издвојено одељење у Тарашу. ОШ „Јован Дучић“ у Клеку има издвојена одељења у Лазареву и Банатском Деспотовцу.

Специјална школа „9. мај“ има одељења у Меленцима и Стајићеву, а Музичка школа одељења у Ковачици, Арадцу и Меленцима.

Како објашњавају у министарству просвете, мрежа школа у Србији биће „прекројена“ и прилагођена броју и потребама ђака. Поједине школске зграде или њихови делови биће пренамењени за вртиће, ученичке домове или више школе и факултете. Неке школе које су остале без ученика мораће да буду затворене или спојене са другима.

Платформа Светске банке

Платформу за израду мреже школа урадила је Светска банка. Реч је о опширном документу с подацима о свим школама у Србији, о простору којим оне располажу, запосленима, броју ђака. То ће бити полазна тачка за коначан план и распоред свих установа широм Србије којима управља Министарство просвете, а у цео посао су укључене локалне самоуправе.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>