Zaposleni u kruševačkoj Gimnaziji nastavili štrajk upozorenja, najavljen i protest

skola

Zaposleni u kruševačkoj Gimnaziji nastavili su danas jednočasovni štrajk upozorenja u okviru koga nisu održali prvi čas nastave u prepodnevnoj smeni a predstavnici Štrajkačkog odbora su za sledeću nedelju najavili protest ispred zgrada Gradske i Školske uprave, ukoliko Ministarstvo prosvete ne odobri polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u toj školi.

Odluku o štrajku koji je počeo juče, sindikat je doneo nakon što Ministarstvo prosvete, Konkursom za upis u srednje škole, nije predvidelo filološko odeljenje, koje u Gimnaziji u Kruševcu postoji 18 godina, što su škola i roditelji zainteresovanih đaka saznali na dan objavljivanja Konkursa i samo nekoliko dana pre podnošenja prijava za polaganje prijemnog ispita, a nakon višemesečnih priprema dece za prijemni ispit.

Predsednik Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u kruševačkoj Gimnaziji Branimir Šoškić, koji je i član Štrajkačkog odbora, kazao je novinarima da je sindikat Gimnazije ušao u štrajk „u borbi da deca koja su spremala prijemni dobiju šansu da ga polažu, ali i da bi nastavili sjajnu tradiciju filološkog odeljenja pod svojim krovom“.

„Neuspešni razgovori otkrili su nam stvarne namere Ministarstva da postavljanjem nemogućih uslova ugase filološka odeljenja u Srbiji sa čime se mi duboko ne slažemo“, rekao je Šoškić.

On je najavio da će sindikat, ukoliko se ništa u međuvremenu ne promeni, 28. maja, simbolično u pet do 12 održati protest ispred Gradske uprave i Školske uprave i predstavnicima tih institucija predati zahteve i spisak dece kojoj nije odobreno da polažu prijemni.

Šoškić je rekao da je zaključak sindikata Gimnazije, nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu prosvete, da su škola i direktorka kažnjeni jer su se deca iz filološkog odeljenja za pomoć u rešavanju problema nastave drugog stranog jezika obraćala predsedniku države, premijerki i zaštitniku građana.

Podsetio je da Ministarstvo prosvete za filološko odeljenje u ovoj školskoj godini nije odobrilo finansiranje učenja drugoga stranog jezika jer je bilo 17 đaka, a ne maksimalnih 24, što je kako je rekao, izazvalo nezadovoljstvo đaka i roditelja.

„Sindikat je zaključio da je interes Školske uprave Kruševac bio da otvaranjem još jednog, petog, odeljenja društveno – jezičkog smera u Gimnaziji, što je odlučeno nakon ukidanja filološkog odeljenja, reši problem viška zainteresovanih đaka za taj smer“, naveo je Šoškić.

Dodao je i da je sindikat Gimnazije ocenio da je politika nadležnih u Ministarstvu prosvete da se broj filoloških odeljenja u Srbiji smanji, jer će neodobravanjem grupa za drugi strani jezik, ta odeljenja kako je naveo, postati neatraktivna.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije je da filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji nije predviđeno ovogodišnjim Konkursom „zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer“, te da je u ovoj školskoj godini bilo problema oko formiranja grupa za učenje drugog stranog jezika, do kojih je došlo jer je u tom odeljenju bilo upisano manje đaka.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>