Virtuelne učionice – budućnost obrazovanja u Srbiji

virtualna

Možda nije lako zamisliti da đaci u srpskim školama o podvodnom svetu uče u virtuelnoj učionici „zaranjajući“ u okean ili da istoriju svog naroda izučavaju, na primer, tako što s Karađorđem „podižu“ Prvi srpski ustanak, ali budućnost donosi upravo to.

Tehnologija postepeno omogućava da obrazovanje postane i virtuelno putovanje, koje učenike može da odvede svuda, od unutrašnjosti ćelije do šetnje po Marsu.

Jedan od pionira takve tehnologije, koju bi mogao dovesti i u Srbiju, kineska je kompanija Net Dragon koja već 20 godina razvija tehnologije u oblasti video igara i obrazovanja, a čiji su kampus na jugoistočnoj obali Kine posetili reporteri Tanjuga.

Net Dragon već duže vreme ima saradnju s Novosadskim univerzitetom, a prošle godine je na Fakultetu tehničkih nauka uspostavljena zajednička virtuelna laboratorija za buduće obrazovanje, u cilju usavršavanja u informacionim tehnologijama.

To je samo početak, kaže u razgovoru za Tanjug potpredsednik Net Dragona Emil Čen, koji ističe da je plan da se u Srbiji uspostave razvojni naučni centri i laboratorije u kojima će se stvarati lokalni sadržaji, uz pomoć kineskih alata i inovacionih platformi.

Pomoću tih tehnogija srpska akademska zajednica biće superiornija, a učenje lakše i sadržajnije.

„Počevši od Srbije, želeli bismo da se proširimo i na ostale države centralne i istočne Evrope koje se nalaze na “Pojasu i putu““, navodi Čen.

Ističe da je njihova misija da naprave najveću onlajn zajednicu za učenje na svetu, koja će, navodi, povećati i efikasnost i efektivnost učenja.

Net Dragon, čiji je predsednik Liu Deijan od nedavno savetnik u kabinetu srpskog ministra bez portfelja zaduženog za tehnološki razvoj i inovacije Nenada Popovića, godinama širi svoju tehnologiju svuda po svetu, pa se njihova rešenja i alati u virtuelnoj realnosti koriste u Evropi, Aziji i SAD.

Učenici uz pomoć njihovih virtuelnih laboratorija mogu da zarone duboko u okean i istraže ne samo podvodni svet, već i unutrašnje organe njegovih stanovnika, da izvode eksperimente iz hemije, biologije, fizike, bez rizika i uz male troškove.

Uz pomoć napredne tehnologije, đaci izučavaju i slojeve zemljine kore, uče o vulkanima i vremenskim nepodama, nađu se u sred važne istorijske bitke u srednjem veku ili uče da sviraju na digitalnom „pametnom“ klaviru.

Svi podaci koji se o jednom učeniku prikupljaju tokom vremena koriste se kako bi se povećalo njegovo interesovanje za određenu oblast ili pronašle slabe tačke, na koje profesor može da obrati paznju.

Alati pomažu i profesorima da bolje pripreme lekcije i omogućuju da učitelji i učenici praktično zamene mesta, kako bi stekli drugačiju perspektivu, navodi Emil Čen i dodaje da su učenici i studenti mnogo zainteresovaniji za takav način učenja.

Šta je potrebno da i srpski đaci i studenti počnu da uče na ovakav način?

Direktor za poslovni razvoj u Net Dragonu Majkl Čen kaže da je za uvođenje najnovijih tehnologija u obrazovanju potrebno obezbediti infrastrukturu, pre svega uvesti internet u sve učionice u Srbiji.

„Verujemo da ćemo, kada se obezbedi infrastruktura, lako moći da uvedemo naše alate u Srbiju“, rekao je Čen Tanjugu.

Ističe da su najnovije tehnologije i inovacije u oblasti obrazovanja izuzetno važne za razvoj društva, te da toga moraju biti svesni svi, od država i vlada, do običnih građana.

„Važno je da studenti znaju koliko je digitalizacija značajna, jer ovo je digitalno doba i pametna rešenja mogu da pomognu u procesu savladavanja gradiva i učenja“, navodi Majkl Čen.

On je boravio u Srbiji i, kako kaže, uverio se da ona ima veoma obrazovane i vredne mlade ljude i inženjere.

„Video sam mnogo talenata, vrlo dobre univerzitetske profesore i studente, odlične kurseve na fakultetima, izuzetne startap kompanije i u Beogradu i u Novom Sadu. Srbija je dobro mesto za investiranje kad je reč o digitalnim tehnologijama i inovacijama“, naveo je Čen.

On ističe da voli Srbiju, Beograd i Novi Sad, ne samo zbog „nesporne lepote zemlje“ već i zato što Kinezi imaju bratsku vezu sa Srbima i osećaju se u Srbiji kao kod kuće.

A u kampusu Net Dragona, na samoj obali mora u Fudžou, svako se može osetiti kao kod kuće, jer, osim kancelarija za rad, nudi mnogobrojne sadržaje.

U okviru kampusa se nalazi univerzitet na kojem se izučavaju tehničke nauke, vrtić i škola s dvojezičnom nastavom, na engleskom i kineskom jeziku.

Osnivač kompanije je veliki ljubitelj „Ratova zvezda“ i „Zvezdanih staza“, pa je zato i glavna zgrada u kampusu u obliku svemirskog broda „Enterprajz“, za šta je kompanija morala da dobije i zvaničnu licencu.

Kampus ima i svoju šumu, iznad koje se uzdižu skulpture budističkih bogova, zaštitnika Kine, kao i dve kineske kuće, napravljene pre dva veka, koje su u Fuđijan prenete iz druge provincije, deo po deo.

Kuće su izgrađene u drevnom kineskom arhitektonskom stilu, a svaki detalj u njima je autentičan.

U kampusu su izgrađene i tri piramide u modernijem stilu, zapravo kreativne radionice, u kojima se uz pomoć 3D štampača prave različiti objekti.

Ribnjak, ergela, teren za golf, veštačko jezero u kojem se jednom godišnje odvija prvenstvo u kajaku, kao i tri bazena, od kojih je jedan u obliku piratskog broda, takođe su deo kampusa.

U kampusu živi oko 1.500 zaposlenih koji na raspolaganju imaju i lekare u domu zdravlja, priliku da vežbaju na terenu poput onih na kojim se obučavaju američki marinci, diskoteku, restorane i kafiće, kao i mogućnost da svakoga dana šetaju obalom Kineskog mora.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>