ВИШЕ МЕСТА, НЕГО ШТО ЈЕ ЂАКА: Сви осмаци хоће уз рачунар

voj-racunar-ljp_620x0

ЗА осмаке који управо завршавају основношколско образовање у средњим школама на подручју Школске управе Нови Сад, биће више места у гимназијама и стручним школама. Осмолетку ће завршити 9.108 ђака, а у гимназијама и средњим школама има 9.500 слободних места.Основну школу, по речима Јована Вукчевића, начелника ШУ Нови Сад, која покрива Јужнобачки и Сремски Округ, односно 19 општина. Завршиће укупно 9.108 ученика, што је између 150 и 200 мање него у претходној. У Новом Саду њих 3.300 ће добити диплому о завршеној основној школи, у Сремском округу 2.800 њихових вршњака, док је 3.000 у јужној Бачкој.

- Гимназије у Новом Саду имаће 35 одељења, средње стручне школе 102, од тога 81 разред за четворогодишње школовање и 21 за оне који ће се школовати за занимања са трећим степеном – предочава Вукчевић. – У уметничкој, балетској и музичкој школи, од септембра ће бити 11 одељења.

Осмаци ће моћи и ове године да се определе за дуално образовање, а ту могућност ће имати у три новосадске средње школе. У Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ моћи ће да се школују за електричара и електро-монтера мрежа и постројења. У машинској школи дуално образовање је за будуће браваре и завариваче, док ће се у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“ школовати оператори основних грађевинских радова.

- Велико интересовање влада за нови смер хемије и биологије за талентоване у Гимназији „Јован Јовановић Змај“, и за 20 места у одељењу се пријавило више од 120 осмака – каже Вукчевић, додајући да је иста ситуација и са смером за рачунарство и информатику у истој гимназији, за које се пријавило 180 ученика, а моћи ће да се упише њих 60.

За предстојеће полагање мале матуре, биће одштампани тестови на пет језика, који су у употреби у Војводини. Биће омогућено полагање на мађарском, словачком и русинском, а на захтев Школске управе у Сомбору и на хрватском, а у Зрењанину и на румунском језику. Завршни испит биће прилагођен и слабовидој деци.

МАЛА МАТУРА

ОСМАЦИ ће тестове радити три дана. Првог дана, односно 17. јуна је полагање српског језика, 18. јуна тест из математике, а 19. јуна комбиновани. Списак жеља ће попуњавати 28. и 29. јуна, док је први уписни круг 8. и 9. јула. Они који остану нераспоређени, шансу за упис имају 10. јула.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>