Ministri o reformi obrazovanja u zemljama regiona

mpn

U Beogradu je juče počeo dvodnevni sastanak Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke, čija je glavna tema unapređenje obrazovnih sistema u regionu, a ministar Mladen Šarčević rekao da je reforma obrazovanja u Srbiji u ovom trenutku među klučnim temama i da se odvija na svim nivoima, od predškolskog do visokog obrazovanja.Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kazao je da je dobro što takva nastojanja prepoznaje i Evropska komisija, zbog čega je Srbiji za period od 2017. do 2019. odobreno 27,4 miliona evra iz IPA fondova, kroz mehanizam Sektorske budžetske podrške. Šarčević je rekao da se u Srbiji uz podršku evropskih fondova intenzivno radi i na novoj strategiji razvoja obrazovanja do 2030. godine i dodao su sva ulaganja i unapređenja u toj oblasti zapravo ulaganja u budućnost. On je ocenio da je skup koji se održava prilika za razmenu znanja i iskustava u oblasti obrazovanja i jačanje regionalne saradnje u ovoj oblasti: „Verujem da će ovaj naš sastanak učiniti još jasnijim velike mogućnosti koje tek mogu i treba da budu ostvarene, bilo da je reč o regionalnim mrežama, udruženjima, razmeni dobrih praksi, obrazovanju nastavnika, ili mnogim drugim važnim temama od zajedničkog interesa“.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič čestitao je Srbiji jer je postala programska zemlja programa Erazmus plus i dodao da primeri dobre prakse iz Srbije daju doprinos obrazovanju u Evropi: „Nadam se da će ova uspešna priča biti inspiracija za zemlje koje su danas ovde zastupljene“. Prema njegovim rečima, potrebno je vreme da se vide rezultati u procesu reoforme obrazovanja: „Obrazovne reforme zahtevaju strpljivost i političku posvećenost“, ocenio je Navračič i dodao da obrazovanje predstavlja rešenje za izazove sa kojima se suočavaju društva i ekonomije.

Tokom dvodnevnog skupa ministri obrazovanja Zapadnog Balkana će se informisati o novostima u vezi sa regionalnim aktivnostima, ali i razmatrati teme poput predškolskog vaspitanja i obrazovanja, unapređivanja socijalne inkluzije i podrške unapređenju stručnosti zaposlenih i priznavanja akademskih kvalifikacija.

Evropska komisija osnovala je 2012. godine Zapadnobalkansku platformu za obrazovanje i obuke u cilju razmene iskustava, primera dobre prakse i regionalne saradnje u rešavanju sličnih pitanja iz oblasti obrazovanja. Sastanci platforme se održavaju jednom godišnje i to je prilika da ministri obrazovanja u regionu razmotre stanje obrazovnih reformi u svojim zemljama, saznaju najnovije strategije u EU, utvrde prioritete…

Aktuelna podrška Evropske unije sektoru obrazovanja u Srbiji iznosi 35 miliona evra, što obuhvata podršku za izgradnju kapaciteta obrazovnih institucija, razvoj relevantnijeg sistema kvalifikacija i nastavnih planova i programa, uvođenje novih nastavnih praksi, podršku inkluzivnoj praksi i nabavku novih nastavnih pomagala i opreme. Od 2003. Evropska unija je donirala više od 100 miliona evra za reformu sektora obrazovanja, odnosno za renoviranje i opremanje škola i fakulteta, uključivanje većeg broja dece u predškolsko obrazovanje, modernizaciju srednjeg stručnog obrazovanja.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>