Министри о реформи образовања у земљама региона

mpn

У Београду је јуче почео дводневни састанак Западнобалканске платформе за образовање и обуке, чија је главна тема унапређење образовних система у региону, а министар Младен Шарчевић рекао да је реформа образовања у Србији у овом тренутку међу клучним темама и да се одвија на свим нивоима, од предшколског до високог образовања.Министар просвете, науке и технолоšког развоја казао је да је добро šто таква настојања препознаје и Европска комисија, због чега је Србији за период од 2017. до 2019. одобрено 27,4 милиона евра из ИПА фондова, кроз механизам Секторске буџетске подршке. Шарчевић је рекао да се у Србији уз подршку европских фондова интензивно ради и на новој стратегији развоја образовања до 2030. године и додао су сва улагања и унапређења у тој области заправо улагања у будућност. Он је оценио да је скуп који се одржава прилика за размену знања и искустава у области образовања и јачање регионалне сарадње у овој области: „Верујем да ће овај наш састанак учинити још јаснијим велике могућности које тек могу и треба да буду остварене, било да је реч о регионалним мрежама, удружењима, размени добрих пракси, образовању наставника, или многим другим важним темама од заједничког интереса“.

Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич честитао је Србији јер је постала програмска земља програма Еразмус плус и додао да примери добре праксе из Србије дају допринос образовању у Европи: „Надам се да ће ова успешна прича бити инспирација за земље које су данас овде заступљене“. Према његовим речима, потребно је време да се виде резултати у процесу реоформе образовања: „Образовне реформе захтевају стрпљивост и политичку посвећеност“, оценио је Наврачич и додао да образовање представља решење за изазове са којима се суочавају друштва и економије.

Током дводневног скупа министри образовања Западног Балкана ће се информисати о новостима у вези са регионалним активностима, али и разматрати теме попут предшколског васпитања и образовања, унапређивања социјалне инклузије и подршке унапређењу стручности запослених и признавања академских квалификација.

Европска комисија основала је 2012. године Западнобалканску платформу за образовање и обуке у циљу размене искустава, примера добре праксе и регионалне сарадње у решавању сличних питања из области образовања. Састанци платформе се одржавају једном годишње и то је прилика да министри образовања у региону размотре стање образовних реформи у својим земљама, сазнају најновије стратегије у ЕУ, утврде приоритете…

Актуелна подршка Европске уније сектору образовања у Србији износи 35 милиона евра, што обухвата подршку за изградњу капацитета образовних институција, развој релевантнијег система квалификација и наставних планова и програма, увођење нових наставних пракси, подршку инклузивној пракси и набавку нових наставних помагала и опреме. Од 2003. Европска унија је донирала више од 100 милиона евра за реформу сектора образовања, односно за реновирање и опремање школа и факултета, укључивање већег броја деце у предшколско образовање, модернизацију средњег стручног образовања.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>