Nedeljković: Završni ispit za osnovce nije prepreka već potvrda stečenog znanja

vesna-nedeljkovic-pcr-120619_1-16_37_31_22-still002

Završni ispiti za osnovce biće održani 17, 18. i 19. juna u školama u Srbiji. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da će ovi ispiti biti test i za đake, ali i za same škole.

Međutim, savetuje roditelje da veruju svojoj deci, jer završni ispiti nisu prepreka, već potvrda njihovog stečenog znanja.„Završni ispit ima tri važne funkcije – prvo, to je dokaz da ste završili osnovnu školu, jer bez tog papira đaci ne mogu upisati srednju školu, druga je selekciona funkcija, koje se najviše pribojavaju roditelji, od nje zavisi koju školu ćete upisati, i treća – provera škole i sistema, koji je broj bodova koje deca nose. Kada poredite te rezultate dobijete jasnu sliku o kriterijumima i vrednosti neke škole“, kaže Nedeljković.

Svršeni osnovci polažu ispite tri dana – 17, 18. i 19. juna, a kako kaže Nedeljković, prvi nezvanični rezultati znaće se već 21. juna.

„Učenici i roditelji će potom moći da ulože žalbe i prigovore ako smatraju da nešto nije u redu, a konačni rezultati znaće se 27. juna“, kazala je gošća N1.

Nedeljković kaže i da roditelji ne treba da budu pod velikim stresom, jer su pitanja na završnom ispitu uglavnom ona koja su „učenici već provežbali u toku probnog ispita“.

„Probni ispiti i jesu osmišljeni u svrhu simulacije završnog ispita. Ja razume roditelje, jeste stresno zbog bodova, ali ja bih želea ovom prilikom da pošaljem poruku roditeljima da veruju u svoju decu i da, koliko god je to moguće, da ih rasterete pritiska. Ukoliko su oni rasterećeni, dete koje je učilo osrednje, bez problema može da reši sve zadatke s tog srednjeg nivoa“, kazala je Nedeljković.

Dodaje da završni ispit nije „prepreka detetu“, već služi da potvrdi njegovo znanje i da ga upiti dalje“.

„Ne treba napraviti atmosferu da je to od životnog značaja, to je samo prvi ispit na koji oni nailaze, posle ih, u daljem školovanju, čekaju mnogo ozbiljniji ispiti“, kazala je je Nedeljković.

Dodaje da testovi nose maksimalno 40 bodova.

Nedeljković je, govoreći o jednosmenskim školama, kazala da za sada 240 škola prelazi na taj način rada.

„Za te škola će takav način rada biti stalan, jer se pokazalo da one imaju resurse i kapacitete za jednosmenski rad“, rekla je.

Najavila je i da bi uskoro trebalo da bude ukinuta zabrana zapošljavanja u prosveti.

„I ministar je to najavio, a ja evo da potvrdim da mi očekujemo ukidanje te zabrane. U prosveti ljudi rade i sa zabranom, ali nemaju stalni radni odnos. Prosto, kad nam neko ode u penziju, morate dovesti čoveka na njegovo mesto…Uštede ne možemo da radimo na taj način“, rekla je Nedeljković.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*