Janković: Svi smo kao odrasli pali na ispitu male mature, a prvi je pao ministar

jasna-jankovic-n1

Ministar prosvete apsolutno treba da podnese ostavku posle današnjeg odlaganja male mature zbog procurelih testova, ali odgovornost treba da razmotre i svi u školskim upravama koji su imali priliku da testova dođu, rekla je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Ako smo se danas o nekoga ogrešili, to su mali maturanti, dodala je ona.

Završni test iz matematike odložen je za četvrtak, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom. Zbog procurelih testova pre šest godina poništena je mala matura.

„Da ste me juče pitali, rekla bih da nešto što se desilo 2013. valjda ne moze da se ponovi, jer smo tada kroz agoniju prošli svi“, rekla je Janković.

Kako je navela, Ministrastvo se stalno hvalilo da ima jasne procedure kako da ne dođe do otkrivanja testa unapred, sve vreme se govorilo o tome da su procedu poštovane, a onda se „danas desio šok za sve“.

„Očigledno je da smo svi kao odrasli pali na ispitu male mature, prvi je pao ministar, palo je njegovo ministrastvo, školske uprave, i pokazano da je obrazovni sistem ozbiljna rabota kojom se ozbiljno u ovoj državi ne bavi niko“, istakla je.

Unija sindikata prosvetnih radnika očekuje apsolutno da Mladen Šarčević podnese ostavku, ali to nije jedina ostavka koja treba da se desi, dodala je ona, i svi koji su u školskim upravama imali priliku da to testa dođu treba da razmotre svoju odgovornost.

Ovo pokazuje da moramo da podignemo svest da nije dobro ukrasti, prevariti, uzeti ispod stola, već da treba raditi.

„Posebno se postavlja pitanje šta će biti sutra za najteži, kombinovani test“, ukazala je Janković.

Ona je kritikovala ministra zbog navoda da su škole krive, rekavši da on onda ne zna kakva je procedura.

„Procedura je bila jasna, 16 školskih uprava dobilo je testove za svoje osnovce, one su u određeno vreme davale testove direktorima škola, oni su u pratnji supervizora uzimali testove u zapečaćenim kesama, stavljali ih u sef i čekali da počne polaganje ispita. Ti testovi su stigli jutros, to znači da apsolutno nije moguće da se test pojavio iz neke škole sinoć jer on sinoć fizički nije bio u školi, već u školskoj upravi“, objasnila je.

Janković je povodom izjave ministra da ne vidi razlog da podnese ostavku, upitala kada će „već jednom neko u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za svoj posao“. „Osnovna odgovornost ministra juče, danas i sutra jeste regularan maturski ispit… ne možemo da sačuvamo ni testove“, dodala je.

Istakla je da je Ministarstvo danas moralo da bude mnogo jasnije i konkretnije da bi decu koja su došla po odgovore, smirilo, a ne da, kako je citirala jednu osmakinju, učesnicu protesta, „stalno menjaju priču“.

„Ako smo se danas o nekoga ogrešili, to su mali maturanti, tremu nisu imali samo danas i juče, mesecima unazad osećaju strepnju. Kao roditelj potpuno razumem sve roditelje koji su bili zabrinuti, a danas vidimo kako je to kulminiralo“, kazala je.

Janković je rekla da ovo pokazuje da moramo da podignemo svest da nije dobro ukrasti, prevariti, uzeti ispod stola, već da treba raditi, a to što đaci sada imaju utisak da se njihov trud nije isplatio jer je neko pokrao test, to ima veze sa celokupnim društvom.

„Mi smo kao društvo oboleli od toga da na brži način do nečega dođemo, diploma jeste papir, ali do tog papira potrebno je mnogo rada. Obesmislili smo svaku diplomu time što smo posumnjali da su neke kupljene i trud svakog našeg deteta“, kazala je.

Obrazovanje, kako je rekla, pod hitno mora da se stavi na mesto prioriteta, ali suštinskog, a ne samo verbalnog, jer vidimo da se pada na ispitima vrlo često, a najviše oni koji treba da nas vode.

Izvor: N1

Jedan komentar na Janković: Svi smo kao odrasli pali na ispitu male mature, a prvi je pao ministar

  1. Dosta je bilo kaže:

    „sve vreme se govorilo o tome da su procedu poštovane, a onda se „danas desio šok za sve“
    Ista vrsta priče, propagande bez poznavanja stvarnosti i svog posla, s namerom hvalisanja i zamazivanja očiju javnosti bila je nedavno, pre poplava, kada je predsednica Vlade rekla da je sve potpuno spremno i da do poplava ne može da dođe.
    Vlasti su trule i lažljive.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>