Јанковић: Сви смо као одрасли пали на испиту мале матуре, а први је пао министар

jasna-jankovic-n1

Министар просвете апсолутно треба да поднесе оставку после данашњег одлагања мале матуре због процурелих тестова, али одговорност треба да размотре и сви у школским управама који су имали прилику да тестова дођу, рекла је Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника. Ако смо се данас о некога огрешили, то су мали матуранти, додала је она.

Завршни тест из математике одложен је за четвртак, јер су се на друштвеним мрежама појавили тестови писани руком. Због процурелих тестова пре шест година поништена је мала матура.

„Да сте ме јуче питали, рекла бих да нешто што се десило 2013. ваљда не мозе да се понови, јер смо тада кроз агонију прошли сви“, рекла је Јанковић.

Како је навела, Министраство се стално хвалило да има јасне процедуре како да не дође до откривања теста унапред, све време се говорило о томе да су процеду поштоване, а онда се „данас десио шок за све“.

„Очигледно је да смо сви као одрасли пали на испиту мале матуре, први је пао министар, пало је његово министраство, школске управе, и показано да је образовни систем озбиљна работа којом се озбиљно у овој држави не бави нико“, истакла је.

Унија синдиката просветних радника очекује апсолутно да Младен Шарчевић поднесе оставку, али то није једина оставка која треба да се деси, додала је она, и сви који су у школским управама имали прилику да то теста дођу треба да размотре своју одговорност.

Ово показује да морамо да подигнемо свест да није добро украсти, преварити, узети испод стола, већ да треба радити.

„Посебно се поставља питање шта ће бити сутра за најтежи, комбиновани тест“, указала је Јанковић.

Она је критиковала министра због навода да су школе криве, рекавши да он онда не зна каква је процедура.

„Процедура је била јасна, 16 школских управа добило је тестове за своје основце, оне су у одређено време давале тестове директорима школа, они су у пратњи супервизора узимали тестове у запечаћеним кесама, стављали их у сеф и чекали да почне полагање испита. Ти тестови су стигли јутрос, то значи да апсолутно није могуће да се тест појавио из неке школе синоћ јер он синоћ физички није био у школи, већ у школској управи“, објаснила је.

Јанковић је поводом изјаве министра да не види разлог да поднесе оставку, упитала када ће „већ једном неко у овој земљи преузети одговорност за свој посао“. „Основна одговорност министра јуче, данас и сутра јесте регуларан матурски испит… не можемо да сачувамо ни тестове“, додала је.

Истакла је да је Министарство данас морало да буде много јасније и конкретније да би децу која су дошла по одговоре, смирило, а не да, како је цитирала једну осмакињу, учесницу протеста, „стално мењају причу“.

„Ако смо се данас о некога огрешили, то су мали матуранти, трему нису имали само данас и јуче, месецима уназад осећају стрепњу. Као родитељ потпуно разумем све родитеље који су били забринути, а данас видимо како је то кулминирало“, казала је.

Јанковић је рекла да ово показује да морамо да подигнемо свест да није добро украсти, преварити, узети испод стола, већ да треба радити, а то што ђаци сада имају утисак да се њихов труд није исплатио јер је неко покрао тест, то има везе са целокупним друштвом.

„Ми смо као друштво оболели од тога да на бржи начин до нечега дођемо, диплома јесте папир, али до тог папира потребно је много рада. Обесмислили смо сваку диплому тиме што смо посумњали да су неке купљене и труд сваког нашег детета“, казала је.

Образовање, како је рекла, под хитно мора да се стави на место приоритета, али суштинског, а не само вербалног, јер видимо да се пада на испитима врло често, а највише они који треба да нас воде.

Извор: Н1

Један коментар на Јанковић: Сви смо као одрасли пали на испиту мале матуре, а први је пао министар

  1. Доста је било каже:

    „све време се говорило о томе да су процеду поштоване, а онда се „данас десио шок за све“
    Иста врста приче, пропаганде без познавања стварности и свог посла, с намером хвалисања и замазивања очију јавности била је недавно, пре поплава, када је председница Владе рекла да је све потпуно спремно и да до поплава не може да дође.
    Власти су труле и лажљиве.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*