Moja ostavka je bila gaf, ali i moralni čin!

mladen-sarcevic
Niko u Ministarstvu prosvete nije znao sadržinu testova, oni su dopremljeni u štampariju „Politike” AD i tu je napravljena čista diverzija
Sadržinu testova za ovogodišnju malu maturu znalo je šest osoba u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, s tim što je svako od njih znao samo deo testa da bi se sprečilo da jedna osoba zna celinu, kaže u razgovoru za „Politiku” ministar prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja Mladen Šarčević.

– Niko u Ministarstvu prosvete nije znao sadržinu testova, da bi oni onda bili dopremljeni u štampariju „Politike” AD, gde je bio i video-nadzor i straža policije i BIA, i tu je napravljena čista diverzija. Šta se dogodilo možemo samo da nagađamo dok ne dobijem potpune informacije iz tužilaštva, ali znam da je u jednom trenutku stala štampa jer je nestalo struje. Upravo je u tom momentu uhapšeni radnik, koga policija sumnjiči da je uzeo test i slikao ga mobilnim telefonom, otišao u toalet. Ko je isključio struju? Sve vreme čujem povike na Ministarstvo prosvete, ali imate krivca i mesto zločina: to je „Politika” AD. Njihov direktor se nije oglasio, a dobili su javnu nabavku pod uslovom da osiguraju najviši stepen bezbednosti. Sada treba naći odgovore na pitanja da li je neko od policije bio na mestu gde ne treba, da li je nestankom struje prestalo i napajanje kamera video-nadzora. Ne znam koliko dugo nije bilo struje, ali vrlo mi je sumnjivo što je bilo dovoljno vremena da radnik ode u toalet i slika test koji mu se baš u tom trenutku našao pri ruci. Mislim da je previše slučajnosti pored toliko mera obezbeđenja i da iza tog čoveka stoji neka šira mreža osoba. To mora policija da otkrije. Uostalom, pitajte direktora „Politike” AD, to više nisu pitanja za mene, jer u obrazovnom sistemu nije bilo rupe. A osobe koje nas kritikuju u medijima su taj loš model mature i uvele – kaže Šarčević.

Koje osobe, mislite na opoziciju?

Da, 2011. godine, kada je usvojen današnji model završnog ispita, sadašnja opozicija je bila na vlasti.

Šta vas je najviše pogodilo u celoj ovoj priči?

To što je odmah počela haranga na ministarstvo. Nisu sačekali da se utvrdi krivac, a ispada da ni ministar, ni načelnik školske uprave, ni direktor škole nije pogrešio. Ko se ne bi iznervirao? Znate li koliko je osoba radilo na ovom projektu? Njih 28.000. I ja da kažem da su oni idioti jer je neko to tražio. Ko? Lider opozicije Boško Obradović, Aleksandra Jerkov, Zoran Živković. Pa Aleksandra Jerkov je bila predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje kada je ovo doneto, ona je odgovorna za loš model mature. I ta deca sada protestuju kao spontano, a neki od njih se ponašaju kao najgori navijači. Da li su ostali izmanipulisani? Da li je lepo gađati jajima policajca koji stoji ispred njih? Pa to je krivično delo. Neko je iskoristio te đake u političke svrhe.

Zašto ste ponudili ostavku ako smatrate da nema krivice ministarstva?

To je bio gaf, ali i moralni čin, jer se pominjalo otkrivanje testa iz 2013, ali to uopšte nije isto, jer tada su đaci radili „provaljen” test. Ja nisam dozvolio da pukne matura, već sam napravio dan predaha i imao rezervne zadatke i viziju da krađa može da se dogodi. I sada imate vajne spontane demonstracije… Nisu spontane, jer ih vodi dete čiji roditelj vodi ove veće proteste „Jedan od pet miliona”. Imate 50 klinaca, a vidi se na snimku da je njih 20 starije od 15 godina. To režira opozicija da pokaže kako je država nesposobna. A što ne kažete da je „Politika” AD nesposobna? Zašto se odatle niko ne izvini prosvetnim radnicima, đacima i njihovim roditeljima? Stres im nije napravio ministar, već lopov, a podgrevali su ga mediji i političari.

Pominjali ste da su zbog otkrivanja testa iz matematike osumnjičene tri žene i 15 direktora škola. Šta je sa njima sada kada je otkriven radnik štamparije?

Te osobe su ispitivane dok se nije utvrdilo odakle je sve počelo. Oni su sada negde u sredini lanca odgovornosti. Nisam nijednog trenutka amnestirao direktore škola, jer da nije otkrivena štamparija, morali bi u školama biti otvoreni testovi.

Premijerka Ana Brnabić posle svega izjavljuje da ste jedan od najboljih ministara u vladi, šta vi kažete?

Ja radim, ona ocenjuje. Premijerka je nabrojala samo deo onoga što smo uradili, meni treba pet puta više vremena da sve pobrojim. U izveštaju Evropske komisije obrazovanje i nauka dobili su najviše ocene, ali to nikome sada nije bitno. Traže smenu ministra zbog krađe koju je izrežirao neko drugi, a njegove rezultate ne gledamo. To traže ljudi koji prave haos na ulici. Nemam nameru njima da udovoljavam. Odgovoran sam građanima Srbije, profesorima, roditeljima, učenicima.

I pre ovogodišnjeg „curenja” zadataka iz matematike ponavljali ste da je sistem male mature loš i rizičan, zašto ga niste odmah promenili nego čekate do 2021. godine?

Osnovcima koji do te godine maturiraju je rečeno da će imati završni ispit i oni očekuju da on bude ovakav kakav je sada. Ne mogu usred školovanja da im kažem da to ne važi. Osnovni princip pedagogije je da nema menjanja pravila u toku igre, već će maturski ispit biti promenjen tek onoj generaciji kojoj sam to i najavio pre dve godine. Prethodnog ministra sam 2016. pitao zašto nisu pokrenuli projekat mature za koji Evropska komisija daje četiri miliona evra. Mi smo ga prihvatili i iako je taj novac namenjen za izmenu velike mature, smatram da ćemo njime pokriti i uvođenje digitalne male mature, s tim da smo dosta toga sami pripremili. Nemamo telo koje može kvalitetno da sprovede buduću malu maturu u digitalnoj formi. Sada je sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ali nemaju kapacitet da maturu urade bolje, jer u njemu radi samo 20 osoba. Zato evropskim novcem proširujemo snagu zavoda, formiramo nove jedinice, poput ispitnih centara. Sve to sprovodi strana kompanija koja je taj posao dobila na tenderu Evropske komisije, u saradnji sa komisijom Ministarstva prosvete koju sam lično imenovao.

Koje su prednosti digitalne mature?

Ona nam je preko potrebna i zbog Kosova i Metohije, jer Rezolucija 1244 kaže da smo mi tamo nadležni za obrazovanje. A šta ako nam kosovska carina uzme testove? Mi ih prenosimo na kreativan način, bolje da vam ne kažem kako. Elektronska matura će omogućiti da joj se osmaci sa KiM priključe jednim klikom. Do sprovođenja tog modela digitalna mreža postojaće u više od 30.000 učionica. Radiće se putem softvera, a ne putem oko 2.000 kurira, jer ako jedan omane – puca ceo sistem. Testovi će biti poslati pred đake minut-dva pre polaganja i znaće ih samo nekolicina odgovornih osoba u centru za ispite. I niko više ih neće pre polaganja videti.

Izvor: Politika

Jedan komentar na Moja ostavka je bila gaf, ali i moralni čin!

  1. Vidosava kaže:

    Ministar treba da se informiše o digitalizaciji. Koji su mu argumenti o sigurnosti softvera!? I softver mora nekom da preda, a slanje linka se može presresti.Reći da je neko drugi odgovoran je bez osećaja lične odgovornosti i savesti. Lična procena kvaliteta rada je dokaz da ministar ne zna kako je u praksi. Sve što je rekao u intervjuu je nonsens! Prosvetni radnici moraju reagovati ako žele boljitak u obrazovanju.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>