Поништено разрешење Мосуровића али Министарство не реагује

bg-os-zemun-pkg-120917-jdp-1-20170912-173317072-mxf-still004

Управни суд у Београду је у марту донео пресуду у корист Мирољуба Љубе Мосуровића, смењеног директора ОШ „Светозар Милетић“ у Земуну, због чијег су разрешења протестовали пре две године и ученици и њихови родитељи. У пресуди стоји да се поништава одлука Министарства просвете.

Група родитеља под називом „Не дамо Љубу“ објавила је на својој Фејсбук страници да је Министарству просвете наложено да у року од месец дана промени своју одлуку, али да то до данашњег дана није учињено и да се то министарство оглушује о одлуке суда.Подсетимо, родитељи су се организовали и протестовали тако што децу нису слали у школу почетком септембра 2017. због одлуке министра просвете Младена Шарчевића да смени Мосуровића.

Родитељи су тада формирали и правни тим и тврдили да нису тачни наводи Министарства просвете да је директор прекршио закон и наводили да је разрешење политички мотивисано. Тврдили су да је током 2016. године кроз школу Светозар Милетић прошло десетак градских просветних инспекција и да оне нису нашле ништа што је „ван закона“. „Дође вам Републичка (просветна) инспекција, и онда вам се пре свега извини и саопшти да је њима наложено да пронађу нешто. Од стране кога“, питао је тада Мосуровић.

Министар је тада остао при свом ставу да је Мосуровић кршио закон и да је смена једино решење. Као разлог за смену, навођено је да су утврђене повреде као што су да је запослио кадар са неадекватном стручном спремом, да у разредима има више ђака него што прописи налажу, али и зато што школа нема план стручног усавршавања запослених. Укупно је било осам замерки, а све су апсурдне, тврдили су тада једногласно родитељи, додајући да је бенефита од директора безброј.

Савет родитеља је, након договора са градским секретаром за образовање и помоћницом министра просвете тада добио уверавања да ће радРепубличке просветне инспекције бити предмет посебног надзора, након чега су обуставили протест. А правда је тражена и на суду, који је пресуду донео после годину и по, 22. марта 2019.

Извор: Н1

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>