МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ОТВОРЕНО О МАЛОЈ МАТУРИ: Нисам крив за цурење тестова, све је исполитизовано!

sarcevic

Скандал у вези са цурењем решења теста из математике дан пред полагање пријемног испита полако јењава. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у интервјуу за Курир тврди да је држава била озбиљна и будна и да није дозволила да ловцима у мутном прође срамна намера! Иако га опозиција и један број матураната таргетира као главног кривца за тај скандал, министар поручује да га ова ситуација није узнемирила, али да му је засметала велика политизација тог догађаја.

- Ово није пропуст државе, тачно се види ко је затајио. Држава је све урадила, ниједна установа није заказала. Један човек направи диверзију, искључи струју, заустави машину, слика тест, врати се, а све очи упрте су према држави. Најлакше је окривити државу, систем, Владу, министра и рећи да то не ваља. Шта не ваља? Ми смо спречили крађу! Ово није ситуација као она из 2013. Те године је пукао систем, а сада је стопостотно другачије. Сада систем није дозволио да пукне! Тада је био проваљен тест, појавио се на улици, то је било нерегуларно и поништило се. А сада се десило да држава и министарство утврде да га је неко потурио са стране и зауставили смо то. Шта је ту проблем? Поистовећује се ситуација у којој је ствар пукла и она у којој је спречено да пукне, то су две велике разлике. Имали сте подршку малолетним лицима да праве хепенинге навијачког профила, нападају полицију…

Колико је било политизације, а колико узнемирених матураната?

- У почетку су сва деца била узнемирена, а после је политизације било колико хоћете, када су се она паметна деца повукла јер су видела да је све то преузела она дежурна организација која се већ показала. Видели су сви како то изгледа. Деци ће после свега овога бити јасна порука да ово мора да се ради, да је ово добро за њих, да ће држава да се побрине да њихов труд, рад и учење нико не погази неким резом или триком. А ови који су се ослонили на лов у мутном, видели су да то не може да прође.

Најавили сте да ће од 2021. да се примењује нови и безбеднији систем полагања мале матуре?

- Србија ће за две године бити спремна да уведе електронско полагање матуре, када ће овакве злоупотребе бити сведене на минимум. Све остаје исто, само што мењамо папир за рачунар.

Да ли је то пут ка здравом школском систему?

- Нисам ја тај систем створио, ја сам га затекао. За разлику од претходних, ја га мењам. Морате да мењате парадигме свега тога што се дешава. Мени је драго што сам видео да је школски систем сада поштовао процедуре. Да није, сменио бих неодговорне директоре и сигурно бих дао оставку. Не би ме у тој намери задржали ни премијерка ни председник. То би био мој морални чин, али зашто бих када видим шта се десило. Што не понуди оставку директор АД „Политика“? Они су били дужни да испоштују услове јавне набавке. Починилац, који се брани ћутањем, да нас обавести ко је све у томе учествовао, можда је било и наручиоца.

Да ли вас је изиритирало и изнервирало то што се човек који је украо тест брани ћутањем и што се штампарија није огласила?

- И једно, и друго, и треће. Очекујем извештај тужилаштва. Исто је било код случаја Ђуре Ђуровића. Тај човек ме тужи и идем по судовима због тога јер сам тобоже рекао да ће, уколико ради мимо закона, да заврши у Забели. Имао сам папире и доказе да то изјавим. Тужилаштво је радило, он је ухапшен и тамо је наставио каријеру, а ја и даље идем на суд.

Како ви разумете бунт деце на улици, чак су и вашу слику палили и газили?
- Јака ствар, као да је то нешто, то се дешава, клинци као клиници. Ако су то деца политичара, а показало се да јесу, ако су ту са њима старији који су активисти, шта год значила та реч, онда је то намештено. Имате пароле исте по разним градовима, то је био покушај да неко изманипулише децу и дати тренутак. Са младима радим већ деценијама, знам их и разумем, али нисам попустљив био ни као професор, ни као директор, ни као министар, и то је за њихово добро. Деца у школу иду и не могу да се баве политиком.

Јесте ли у овој узаврелој атмосфери помислили у себи: „Шта ми је ово требало?“

- Не, не хвата мене паника. Ја сам борац. Моје је било да истерам причу до краја. Страшно ме је занимало да сазнам ко је у мом систему затајио. Јер, у том случају, дао бих оставку и рекао: „Људи, не могу да владам ситуацијом у школама.“ Није то све уређено до краја, али се уређује. Зар мислите да је просветним радницима лако да прихвате све ове новине ођедном? Није им лако. Наше реформе су оцењене као једне од најквалитетнијих у Европи. Ово што се сада дешава доживљавам као још неке трзаје и отпоре реформама које спроводимо, а овде има и политизације.

Направили сте многобројне реформе у образовању, зашто их људи у Србији толико тешко прихватају?

- Људи у Србији су имали доста тежак период иза себе и већ је време да напусте ту неку филозофију која је присутна у јавности. Морају да се врате неком свом основном бићу, породици, васпитној улози, да се више баве својом децом. Ако се сложимо да је 30 и више година систем теран у блато и био покриван и лош, онда констатујемо да нешто не ваља, али неке ствари не могу да се промене преко ноћи. Ми дизајнирамо систем који треба да буде квалитетан још наредни низ десетина година, не идемо на површне ефекте. Могу да виде велике дигиталне промене и низ других информатичких ствари, сада се постављају темељи и дизајнира систем, а бенефити ће се видети тек за неколико година. Како год било, нема великих штрајкова, нема ломова и ризика које је образовање раније носило.

Поједини синдикати имају замерке на ваш рад. Да ли мислите да је бар нешто од тога основано и да ли са њима има простора за договор?

- Ми стално сарађујемо, стално се договарамо. Чак бих ту сарадњу и похвалио. Мислим да они могу то исто, јер ништа нисмо радили да они нису били укључени. Не дозвољавам нерад и неразумно прављење гужве. С друге стране, први кажем да је систем био запостављан и борим се за њихова права као да сам синдикалац. Доношењем закона о платним разредима прошли смо одлично и, кад почне његова примена, биће још боље. За време мог мандата четири пута је повећана плата, што се није десило дуго година и биће боље, али ми квалитетом рада морамо да оправдамо све то.

Да ли можемо у неком наредном периоду да очекујемо да школарине на факултетима буду јефтиније?
- Да. Закон о финансирању високог образовања последњи велики закон, који ће бити донет до краја године. Држава мора више да се укључи, универзитети ће радити евалуацију струковних школа, долазак страних студената значи нов капитал и углед земље, враћање имовине универзитетима кроз реституцију од велике је важности. Такође, и формирање предузећа при универзитетима. Крајњи је циљ да универзитети смањују школарине, а дају више стипендија заједно са државом и већи број буџетских места, али не априори зато што нашем факултету то треба, сад се пита и тржиште, ако тржиште каже да је глад за инжењерима, ту ћемо повећавати квоте.

Када је реч о вршњачком насиљу, да ли су при решавању тог проблема помогле предузете мере?

- Оно на чему инсистирам јесте да се на нивоу општина формирају савети родитеља, који могу да воде заједничку политику за било који град, и онда ћете видети да не може да буде екскурзија у једној школи скупља, имаћете неке заједничке циљеве, видећете да је борба против дроге и насиља заједничка тема. Морају да се удруже школа, породица и друштво. Ми све ово дизајнирамо и решавамо, изабрали смо и 74 сарадника и спољних саветника, оснажили смо и јединицу у министарству која се тиме бави. Директори више не смеју ни да помисле да прикривају насиље, али ако анализирате поједине случајеве насиља, види се да је у породици главни проблем. Ми оснажујемо школе да се бави тим проблемом, укључили смо и шест министарстава, сви морамо брже да одреагујемо, али идемо на превентиву, да се не деси.

Кажете да вас привлаче изазови, а да ли су вам у том смислу изазовни политика и страначки живот?

- Не, ја сам побегао од тога још одавно. Био сам предложен за посланика у првом сазиву Скупштине 1990. Мислио сам тада, али и сада, да ми то не треба. Учланио бих се у СНС, вероватно би ме хтели, не би ме сигурно одбили. Можда бих напредовао у страначкој каријери.

Зар не мислите да бисте били заштићенији, имали бисте залеђину странке кад је густо?
- Не треба ми таква врста помоћи и подршке, није ми ово први пут. Проблем је са људима који насрћу, не са странкама. Неко мисли да су једни ушушкани, а други на извол’те, али ја мислим обрнуто. Неко ко жели да промени власт, не гледа чињенице, напада оно што има интегритет. Кад сам разрешио ректора у Приштини, па ректора у Крагујевцу, па у Пословној школи, ко ми је помогао?

А шта је с подршком колега из Владе? Како функционишу ти односи?
- Старији сам од њих, имам добре односе са свима. Мени не фали колегијалност. Са некима сам бољи, што је и природно. Никада се никоме нисам додворавао.

С ким имате најбољи однос?
- С Браниславом Недимовићем, то је већ познато.

Видите ли себе у будућој влади?
- Не размишљам о томе. Нисам се ни за ову нудио. Хтео сам да на неки начин вратим дуг својој земљи, која је улагала у мене цео живот.

Како оцењујете стање у српској просвети?
- Оценила је Европска комисија и ја сам задовољан том оценом. Степен остварености реформи до 2020. године подигнут је на 95 одсто, а почели смо од 25 одсто. Тај скок ваљда нешто говори.

Премијерка Ана Брнабић пре неколико дана је заједно са члановима Владе Србије представила резултате рада у протекле две године. Коју оцену ви дајете?

- Непријатно ми је да ја оцењујем, с обзиром на то да сам део те Владе. Могу да се позовем на високе оцене Европске комисије, Уницефа и других, чак и на оцене Ане Брнабић, која је мој шеф. Те исте оцене сам добијао и од претходног премијера, садашњег председника Александра Вучића, али резултати су ти који говоре о раду ове владе. Мислим да је премијерка то боље од мене интерпретирала. Ту су и километри путева и стабилне финансије и буџет, ту су већа улагања, већа издвајања.

Чији бисте ресор похвалили?
- Немам увид како ко од колега ради. Мало више сарађујем са Министарством здравља, знам да се у том ресору интензивно и јако ради. Такође, знам и за Министарство пољопривреде. Ресорне министре Златибора Лончара и Бранислава Недимовића мало боље видим него друге колеге, просто са њима имам више додирних тачака, и нарочито бих њих похвалио.

Извор: Курир

Један коментар на МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ОТВОРЕНО О МАЛОЈ МАТУРИ: Нисам крив за цурење тестова, све је исполитизовано!

  1. Миљана каже:

    Довољно је погледати спискове на катедрама на којима се школују будући предавачи и сваком нормалном ће бити јасно колико је просвета понижена. Немојте вређати интелигенцију људи који се труде да науче децу моралним вредностима које сте Ви и читав систем згазили.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>