Šarčević: Najtraženije gimnazije, specijalizovana IT odeljenja, medicinske i ugostiteljske škole

sarcevic_620x0-1

Upis u srednje škole traje i danas, a Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su i ove godine najtraženije škole među malim maturantima bile gimnazije, specijalizovana IT odeljenja, zatim medicinske škole, ugostiteljske, a da je manje interesovanje za pravne i ekonomske škole.

On je za TV Pink istakao da su rezultati na završnom ispitu bili kao i prethodnih godina, da je matematika za nijansu bolje urađena. Dodaje da je oko 86 odsto đaka raspoređeno po jednoj od tri želje.

 Šarčević je pojasnio da se obrazovni sistem menja, da se ide ka eksternom ocenjivanju koje će biti pravednije za sve.

 “Meni se od juče usijao telefon od onih kreativnih koji pokušavaju preko veze da upišu srednju školu“, rekao je ministar i dodao da promene idu ka tome da nastavnik mora da nauči đaka koji ima kapaciteta za pet, a da će to morati da potvrdi i neko sa strane.

Napominje i da će nastavnici morati da budu bolje plaćeni, inače će sistem da se uruši.

 To što od 69.388 učenika koji su završili osnovnu školu oko 4.000 nije želelo da nastavi školovanje, on kaže da je obavezna samo osnovna škola, a ne i srednja. Da ranije 15 odsto učenika nije završavao srednju školu, a da je to sada 7,5 odsto.

 Ove godine, kako kaže ministar, kvote u prvom upisnom krugu su popunili svi tehnički i medicinski fakulteti.

 “Deca počinju da razmišljaju šta je isplativo i te fakultete upisuju. Što je dobro“, zaključio je on.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>