PLATA KAO DA SU PROGRAMERI! Škole za ove ZANATE su PRAZNE, a može da se zaradi mnogo PARA!

djaci

Srbija oskudeva u dobrim majstorima!

Srednje stručne škole godinama već ne mogu da popune sva mesta, iako su u pitanju neka od zanimanja koja su deficitarna i dobro plaćena. Koliko ponekad učenici greše što ne žele da upišu zanatske smerove, najbolje ilustruje primer zavarivača koji može da ima platu kao ajtijevac.

- Zavarivači imaju platu i do 2.000 evra, skoro kao radnici u IT sektoru, ali ćete to retko gde čuti i pročitati. Uvreženo mišljenje među narodom „nemoj da fizikališeš, bolje ti je u kancelariji“ dovelo je do toga da nemamo radnu snagu. Kao i određeno nepoštovanje države prema zanatima. Iz tog razloga imamo prazne škole. Uvek smo bili poznati građevinari, a sada smo došli do toga da moramo da uvozimo radnike. Tesari i armirači mogu da zarade oko 50.000 dinara mesečno, dok vozači bagera, viljuškara i ostale mehanizacije imaju platu i do 120.000 dinara – objašnjava za „Blic“ Milorad Antić predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Srbija oskudeva u dobrim majstorima u građevinarstvu – zidarima, tesarima, armiračima, staklorescima, stolarima. Sa đacima kubure smerovi aranžer u trgovini, tehničar grejanja i klimatizacije, dok praznih mesta ima i na mašinskim smerovima.

- Građevinske škole su nam prazne, dok mi kao zemlja nemamo majstore za izvođenje građevinskih radova. Gradilišta po Beogradu, koridor 10, brojni novoizgrađeni tržni centri, sve je to gradila radna snaga iz Kine. Sada je trend IT sektor, elektrotehničke škole i medicinari, dok smo mi kao zemlja stalno u deficitu sa majstorima – ističe Milorad Antić.

Bivši gimnazijalci priučeni majstori

On kaže da se đaci koji upisuju na ova zanimanja mogu prebrojati, iako su veoma tražena i bez njih jedna zemlja ne može adekvatno da funkcioniše.

- Težak je rad zidara i armirača, ali ako ovim učenicima ponudite stipendije, odobrite kredite onima kojima žele da se bave privatnim biznisom, svršenim đacima osnovna prava radnika, onda ćemo u privredi više postići nego ako nam mladi godinama na birou čekaju posao, poput gimanzijalaca ili ekonomskih tehničara. Zbog svega toga danas imamo priučene zanatlije, bivše gimnazijalce.

Po srednjim školama ostalo ukupno 9.117 mesta i to 2.444 u trogodišnjim i 6.256 u četvorogodišnjim, odnosno 417 mesta u specijalizovanim odeljenjima. Ove godine u celoj Srbiji upisano je samo 10 zidara, osam tesara, četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina za vodoinstalatera se nije prijavio nijedan učenik.

- Ostalo je slobodnih mesta u Građevinskoj, Prehrambeno-šumarskoj i Trgovačkoj školi. Decenijama nema nijednog učenika na smeru staklorezca i kamenorezača. U ovom momentu privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu će izaći samo tri radnika. Poslednjih godina za vodoinstalatera se nije prijavio nijedan učenik – ističe Dragan Ilić, informatički koordinator za upis učenika u srednje škole.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>