PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: U “elitnoj” privatnoj školi gori nego u večernjoj

skola-raspust

Učenici na maloj maturi u pojedinim osmoletkama se jako loše pokazali. Osmaci jedne elitne ustanove osvojili samo 12,40 od 40 bodova

UPRKOS uloženim desetinama hiljada evra u školovanje, radu u malim grupama, individualnom pristupu svakom učeniku, učenju sa razumevanjem i modernoj opremi, znanje koje su svršeni osmaci pojedinih privatnih osnovnih škola pokazali na maloj maturi je poražavajuće. Sudeći po zvaničnim rezultatima završnog ispita koje je objavilo Ministarstvo prosvete, neke su se najblaže rečeno obrukale, jer su njihovi đaci bili najgori u Beogradu!

Mali maturanti iz „Montesori osnovne škole“ na Savskom vencu, koja navodi da njihovi đaci imaju viši procenat postignuća na testovima znanja i sposobnosti, prosečno su osvojili 12,40 bodova na tri testa i bili najlošiji od svih 200 osnovnih škola u prestonici. Iako u ovoj obrazovnoj ustanovi na glasu smatraju da je sve što se radi u tradicionalnoj školi u rangu prosečnog učenika, njihovi đaci su pokazali da su daleko ispod proseka. Prosečno su imali 3,19 bodova iz matematike, 3,97 iz maternjeg jezika i 5,25 na kombinovanom testu. Maksimalan ukupni skor bio je 40 poena.

Poražavajuće je i što je završni ispit radilo samo pet učenika koji, u najmanju ruku, trebalo je da „razbiju“ testove. Čak šest poena više od njih, imali su polaznici Škole za obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“. Ovu obrazovnu ustanovu pohađaju oni koji nisu na vreme upisali osmoletku ili u njoj, u poznijim godinama, nastavljaju ranije prekinuto školovanje, kao u nekadašnjim večernjim školama.

I na opštini Čukarica, đaci iz privatne osnovne škole „Plavi krug“ pokazali su najmanje znanja na maloj maturi. Bili su poslednji na opštinskoj listi, uključujući i državne škole, po broju bodova osvojenih na testiranju – 19,01, od maksimalnih 40. Iz matematike su imali, u proseku, 5,71, iz maternjeg jezika 6,25 i iz kombinovanog testa 7,05. Da i u privatnim školama, ima dobrih đaka, pokazuje „Kreativno pero“, čiji su učenici osvojili 24,88 poena na maloj maturi, što je iznad republičkog proseka.

Školarine u privatnim osnovnim školama kreću se od 4.000 do čak 8.900 evra, po razredu. Tako za osmogodišnje obrazovanje ponegde treba platiti više od 60.000 evra. Za uloženi novac, roditelji se baš i ne mogu pohvaliti da su im deca uspešnija od svojih vršnjaka koji idu, kako oni smatraju, u „obične“ škole.

Loš rezultat pojedini obrazlažu i time da učenici privatnih škola unapred znaju da će im roditelji platiti i srednjoškolsko obrazovanje, pa se i ne trude mnogo oko završnog ispita. I bez učenja i poena sa male mature, upisuju se u privatne srednje škole.

OKO REPUBLIČKOG PROSEKA

UČENICI privatnih škola u proseku su na završnom testu imali 22,1 bodova od 40 maksimalnih. Najbolje su uradili test iz maternjeg jezika, na kome je prosečan broj poena bio 11,8, sledi kombinovani sa 11,02 i matematika sa 10,5 bodova.

Republički prosek iz matematike bio je – 10,4, iz maternjeg 11,79 i na kombinovanom testu 11 bodova.

Izvor: Novosti

3 komentara na PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: U “elitnoj” privatnoj školi gori nego u večernjoj

 1. Suzana kaže:

  Zašto u članku nije navedeno koliki je prosek u školi Ruđer Bošković?

 2. Stat kaže:

  11,8 11,79
  11,02 11
  10,5 10,4

  Dakle naslov može biti:
  Rezultati privatnih žkola za nijansu bolji od državnih

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>