На листи технолошких вишкова 4.700 просветара

1114521332

Пред почетак школске године на листи технолошких вишкова налази се 4.721 запослени у основним и средњим школама, од којих је 308 људи такозвани потпуни вишак, са слободних 100 одсто норме.Међу њима је највише помоћних наставника у средњим школама, учитеља, мајстора, домара, али има и наставника различитих предмета. На листи вишкова је и 5.441 запослени (такозвана листа “Б”), који су радни однос засновали с непуном нормом. Истовремено, у образовним установама је слободно 32.083 места, с тим што је у овој цифри највећи број радних места на којима су ангажовани запослени на одређено време.

Технолошки вишкови који желе да заснују радни однос преузимањем у понедељак и уторак предају захтеве школама. Стручно упутство Министарства просвете о поступању приликом ангажовања запослених у установама образовања и васпитања, прописује да директори на захтеве морају да одговоре у среду и да до четвртка, 29. августа, до 15 сати унесу податке у информациони систем “Доситеј”. Нов пресек стања биће објављен у петак, 30. августа, након чега следи нови круг преузимања, речено је Данасу у Министарству просвете.

У Министарству очекују да највећи део посла буде завршен на активима директора на нивоу локалних самоуправа, који се одржавају током наредне недеље, а логистичку подршку у збрињавају вишкова пружиће радне подгрупе при школским управама и синдикати.

Извор: Данас

Један коментар на На листи технолошких вишкова 4.700 просветара

  1. Просветар каже:

    Наставник који је примљен на 100%,ради у установи преко 15 година, проглашава се технолошким вишком за 5,5%,а у школи постоји могућност допуне до пуног фонда. Ко ту греши и зашто се просветни кадар тако расипа. Да ли су просветни радници постали седство за трговину међу директорима, који тако сваког авуста извршавају своје обавезе, раскусуравајући се међусобно, чинећи овом или оном? Да ли је овакав начин трговине моралан чин, и да ли неко о томе треба да поведе рачуна?

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>