Protest prosvetnih radnika u više gradova u Srbiji

milos

Članovi sindikata prosvetnih radnika Banata (SPR Banata) održali su danas protest u Zrenjaninu zbog, kako su rekli, lošeg položaja prosvete u društvu i urušavanja sistema obrazovanja.

„Postoji jedan veliki problem, odnosno svi problemi su se u prosveti stekli u jedan, a to je što nas nadležni tretiraju kao problem“, kazao je predstavnik tog sindiata Miloš Galetin.

Ukazao je da prosveta više nije temelj ili baza društva i države, već da je postala „nešto na čemu se opasno štedi i gde se uvode reforme koje su na štetu učenika, a samim tim i nastavnog kadra“.

„Okupili smo se da ukažemo na goruće probleme na ono što doživljavamo, naše kolege završavaju na ulicama, da se škole gase, a s druge strane dogovori koji su potpisani ne poštuju se godinama“, naveo je Galetin.

Rekao je i da gotovo sve što je potpisano 2015. godine nije poštovano, a da je protest jedan od legitimnih načina da prosvetni radnici skrenu pažnju javnosti na probleme.

Besplatne školske torbe i pribor za sve učenike prvih razreda u Zrenjaninu
Gradska vlast u Zrenjaninu je i ove godine obezbedila đačke torbe i osnovni školski pribor za sve učenike iz tog grada koji su upisani u prvi razred osnovne škole.U prvi razred upisano je 992 prvaka, što je manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 1.050.Torbe i pribor je u dve zrenjaninske škole đacima danas uručio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

U Čačku štrajkovalo 28 od ukupno 29 osnovnih i srednji škola
U Čačku je danas štrajkovalo 28 osnovnih i srednjih škola, skraćivanjem časova na 30 minuta, zahtevajući pregovore sa Ministarstvom prosvete i Vladom Srbije o platnim razredima, rečeno je agenciji Beta u „Sindikatu obrazovanju Čačak“ .

U „Sindikatu obrazovanja Čačak“, koji je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, dodaju da u štrajku upozorenja na teritoriji Čačka nije učestvovala samo jedna seoska škola.

Predsednik tog sindikata Vladimir Adžić rekao je na konfrernciji za novinare da je u oktobru prošle godine potpisan protokol sa ministrom prosvete kojim je dogovoreno uvođenje platnih razreda od 1. januara 2019. i povećanje plata za 14,6 procenata, ali da ta obećanja nisu ispunjena.

Adžić je dodao da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje plata, isplatu pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dianra, koje su predviđene sporazumom sa Ministarstvom prosvete iz 2015. godine, a do sada nije realizovano ni povećanje koeficijenta administrativnim radnicima i domarima u školama sa četvrtim stepenom stručne spreme sa 8,62 na 13,42.

Zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni u 28 škola u Nišu
Školska godina u Nišu je zbog štrajka upozorenja prosvetnih radnika počela sa skraćenim časovima u 28 od 52 škole, rečeno je danas agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema rečima predstavnika tog sindikata u štrajk upozorenja stupili su pre svega zaposleni u srednjim stručnim školama i gimnazijama.

Član Izvršnog odbora Unije sindikata Gordana Arsić rekla je da je skraćenje časova na 30 minuta „nastavak borbe Unije sindikata za prava profesora i očuvanja obrazovnog sistema“.

„Osnovni zahtev zaposlenih u školama je da se nastave pregovori sa resornim ministarstvom o izradi platnih razreda, ali i da se ispoštuju zahtevi koje predleže ovaj sindikat, a na kojima je radio ceo pravni tim“, istakla je Arsić.

Ona je podsetila da najavljeni set zakona o platnim razredima u javnim službama treba da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

„Platni razredi su po našem mišljenju krajnje nepravedni od samog starta. Uopšte ne obuhvataju sve budžetske korisnike i to je nama najbolnija tačka. Pored toga nisu isti unutar prosvete, zdravstva, socijale i kulture“, izjavila je Arsić.

Kako je kazala, obračunski radnici u školama i dalje rade za „minimalac“ dok je plata obračunskih radnika u Ministarstvu poljoprivrede porasla 28 odsto, a po svim evropskim normama trebalo bi da budu isto plaćeni.

Dodala je da pregovori sa Ministarstvom prosvete o izradi platnih razreda idu „vrlo traljavo“, a neretko zaposleni u školama iz medija saznaju šta se dešava na tom planu.

Arsić je naglasila da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije neprekidno šalje zahteve, pisma i predloge resornom ministarstvu sa zahtevom da se pregovori nastave.

„Nema se sluha za situaciju na terenu, nema ni dijaloga, ne osluškuje se šta je to što muči ljude koji su budžetski korisnici. Nemoguće je da se donose zakoni, da se odlučuje o jednoj velikoj grupaciji ljudi, a da se ne čuje i druga strana“, istakla je Arsić.

U đačke klupe na području grada Niša selo je danas oko 2.500 prvaka, podaci su tamošnje Školske uprave.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>