Sad ga ima, sad ga nema, „dualni“ ministar

upitnik

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nedvosmislena je u zahtevu da Vlada RS ukine zabranu zapošljavanja na neodređeno vreme.

Već nakon prve godine primene gotovo apsolutne zabrane novog zapošljavanja, ukazali smo na svu njenu apsurdnost i pogubnost, kada je prosvetni sistem u pitanju.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, 1. aprila je obećao da će zabrana zapošljavanja na neodređeno vreme biti ukinuta. Izgleda je to ipak bila prvoaprilska šala, jer smo danas svedoci predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, kojim se zabrana zapošljavanja produžava do kraja 2020. godine.

Da li je pravilo da u Dualnom obrazovnom sistemu i Ministar nastupa kao „dualna“ ličnost, prvo najavljujući ukidanje zabrane zapošljavanja i prijem novih radnika na neodređeno vreme, a zatim učestvujući u pripremi predloga Zakona kojim se zabrana zapošljavanja produžava do kraja naredne godine.

Upoznali smo javnost da četvrtina zaposlenih u prosveti radi na određeno vreme. Blizu trideset hiljada nastavnika i vaspitača u Srbiji radi bez garancije da će jednog dana biti primljeni u stalni radni odnos.

Vlada RS ne reaguje na zahtev najbrojnijeg reprezentativnog sindikata prosvete, USPRS – a, da ukine zabranu zapošljavanja na neodređeno vreme u prosveti.

Pozivamo resornog ministra da bude prvi koji će se glasno suprotstaviti predlogu zakona koji se u tišini stavlja na usvajanje pred Narodnu skupštinu, a kojim se iznova prolongira ukidanje zabrane zapošljavanja u javnim službama, suprotno njegovim izjavama,

Ne možemo, a da se ne zapitamo šta je povod ovakvog predloga zakona? Da li će naše kolege koje rade na određeno vreme i koji su već bili taoci ovakve zabrane sada postati i meta ucenjivanja pred predstojeće izbore? Iskreno se nadamo da to nije motiv ovakvog predloga, ali očekujemo da nam se odgovori šta jeste, ako uopšte postoji smisleno objašnjenje za ovako besmislen predlog zakona.

INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>