Наставници доживјели освету пропалитета

ucionica-96533e3f7db5511b5ae05be2a7cea44b_view_article_new

Коментирајући штрајк наставника, Андреј Пленковић позвао је на разум. Цитирамо његове ријечи: “Апелирам на синдикате, професоре и учитеље да буду разумни и рационални. Да се вратимо разговорима и дијалогу. Није ли то поразно, да он не зна како је блесаво ред “разумни и рационални” јер су разум и рацио, да га јебеш, исто? Осим што је једна ријеч славенског, а друга латинског подријетла, између њих нема никакве разлике. Управо као ни између разговора и дијалога. Доста су, видите, двије реченице шефа Владе да схватите како су наставници у праву: у каквоме страшном стању наша просвјета ако нас овакви воде. Али, Пленковић то, наравно, не конта. Он, као и сви оскудно образовани, шпила паметњаковића. Он се, по властитим ријечима, забавља захтјевом наставника да им се плаће повећају за шест посто. “Предложит ћемо да свима плаћа буде сто посто већа”, подсмјехује се надмоћно он, који мјесечно зарађује најмање три плаће хрватског средњошколског професора, премда за то, руку на срце, не постоји баш ни један разуман, а богами ни рационалан разлог.

Посао с Кингом

Позивати на разум, па збиља, какав је то необичан захтјев у земљи попут Хрватске. шлепери пара овдје се свакодневно искрцавају десецима тисућа државних, жупанијских, градских и опћинских чиновника за које не знамо што раде, милијарде бацамо у мрачне, бездане поноре бесмислених министарстава, уреда и агенција, управа, савјета и одбора. Спретнији хадезеовци знају узети и по педесет, шездесет тисућа од свега тога папирнатог блага што лепрша на топлом повјетарцу, али сви углас крену узнемирено кричати као вране ако који учитељски сиромах затражи коју стотину преко своје мјесечне цркавице. Погледајте само вијест која је изашла три дана након што се Пленковић наругао просвјетним радницима. Седамнаест милијуна Министарство унутарњих послова платит ће за двије беспилотне летјелице које ће им продати , хајде, погодите тко! Кинг ИЦТ, бивша твртка министра обране Дамира Крстичевића. С којом министар Крстичевић, наравно, одавно нема никакве везе. Нисте можда видјели, сада сам врхом кажипрста мало спустио доњи очни капак.

Кинг ИТЦ годинама већ успјешно сурађује с државом, савршено погађа државне потребе. Што год Република Хрватска треба, Кинг ИТЦ ће јој продати. Њихов је однос складан, нема цјенкања, уцјењивања, гњева ни фрустрације. Представници синдиката учитеља и наставника морали би једном свакако разговарати с менаџерима из бивше твртке министра Крстичевића, да их генијалци упуте како извући паре из државне благајне. Подсјетимо се затим, кад већ о министру Крстичевићу причамо, куповине половних израелских борбених зракоплова Ф 16, коју је Министарство обране спектакуларно засрало јер нитко од десетака веома запослених ћата на загребачком Тргу Петра Крешимира четвртог није позорније читао опетована америчка упозорења да нам Израелци своје борбене стројеве не смију Продати. Да је тај посао остварен, Хрватска би Израелу платила три милијарде куна, четири стотине милијуна еура у десет годишњих рата, што је износ, само тренутак да израчунамо – готово седам пута мањи од износа који су тражили синдикати просвјетних радника.
Гдје је новац?
Гдје су те паре сада? Да их министар Крстичевич није можда орочио у Поштанској банци? Зашто се оне не могу подијелити потплаћеним учитељима и наставницима? Откуд то да су нам израелски авиони важнији – дапаче, седам пута важнији! – од образовања? Напокон, да смо више уложили у образовање, посао с Израелцима не би пропао. У Министарству обране нашао би се вјеројатно нетко тко зна енглески и на вријеме нас обавијестио о америчким упозорењима. Али узалудно је то говорити јер се глупани не дају крстити. Они, рекли смо већ, мисле да су најпаметнији на свијету. Кад видите неинтелигентна лица неких заступника владајуће странке, помислите како би одбијање захтјева синдиката просвјетних радника лако могло бити освета пропалитета. Лоши ђаци дошли су на своје. Набит ће лијепо ногу у гузицу наставницима који су их у дјетињству бездушно кињили, а сину или кћери набавити диплому гдје су је и сами набавили. У Херцеговини.

Извор: Слободна Далмација

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>