SAOPŠTENjE

sastanak

Posle punih 15 meseci, održan je sastanak ministra prosvete i predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Jasna Janković, predsednik i Zvonimir Jović, potpredsednik Unije SPRS, u petak, 22. novembra,  razgovarali su sa ministrom prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladenom Šarčevićem o ključnim temama na kojima treba raditi u narednom periodu. To su nasilje u školama, platni razredi i ukidanje zabrane zapošljavanja.

Nije utvrđeno zašto je uopšte došlo do prekida socijalnog dijaloga, ali se odgovor verovatno nalazi u tome što je Unija SPRS već dva puta tražila ostavku ministra. Podsetimo, u junu, zbog skandala na polaganju  Male mature i u novembru zbog nezakazivanja sastanaka.

Elem, ništa se epohalno nije desilo, ali smo razumeli da je ministar voljan da nastavi borbu protiv nasilja u školama. Spoljni saradnici na terenu, kojih je 74, trebalo bi u tome da pomognu. Složili smo se da su roditelji taj ključ koji može pomoći, ali i da su kaznene mere za nasilne i neodgovorne roditelje, preblage.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije želi da učestvuje u svim projektima koji se odnose na suzbijanje nasilja u školama i podržava ministra u pravednim smenama direktora. Smatramo da mogu mnogo više u svojim sredinama.

Na žalost, sve što smo Šarčeviću pričali, dok smo se češće viđali, dešava se po Srbiji. Partijski poslušnici, amateri na mestima direktora obrazovnih ustanova, više prave probleme, nego što ih rešavaju. Ne želimo da likujemo, ali situacija je sve gora. Upravo sada čekamo smenu direktora iz Vrdnika, pa ćemo videti da li smo je i dočekali.

O platnim razredima i prestanku zabrane zapošljavanja više će biti reči sledeće nedelje kod predsednice Vlade RS, Ane Brnabić. Najavljeno je da će nas predsednica primiti posle više od tri godine i to zahvaljujući Uniji SPRS koja je sastanak tražila 8. novembra upravo ispred zgrade Vlade.

Uprkos tome što su pozvani svi, jasno je da nas preostala tri reprezentativna sindikata nisu podržala ni u štrajku, ni u ideji borbe protiv nasilja.

Možda se i u tome krije poneki odgovor na pitanje ko, kada i zašto razgovara sa predstavnicima vlasti.

Idemo dalje, put je trnovit, ali nikada nije bio jasniji.

U Beogradu, 24. novembra 2019.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Jedan komentar na SAOPŠTENjE

1. Goran kaže:

Ne mogu da verujem da se UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA VOJVODINE bavi na takvom nivou pisanjem o direktoru škole u Vrdniku , kao amateru , partijskom poslušniku , pravi više problema nego što rešava .
    Očekujete smenu direktora škole …
    Moje kolege sindikalisti kao prvo zaboravljate da sam i ja profesor i prosvetni radnik pa tek onda direktor škole.Bio sam omiljeni profesor u školi , škola je bila poznata u Sremu po sportskim rezultatima , druga od 40 škola u Sremu , takođe kao odeljenski starešina se ponosim time što su moji đaci na pozivnici za matursko veče pisali : “ za našeg jedinog Žuleta „Vi ste se nažalost stavili u neke interesne grupe kojima smeta takav moj rad u prosveti. Kao direktor škole ,od 7.4.2008 godine sam unapredio školu , uloženo je u projekte oko 35 miliona , očekuje se potpuna obnova đkole u vrednost od 130 miliona dinara . Svaki zaposleni nastavnik ima svoj laptop , 9 projektora , informatički kabinet itd. U školi su sve stručno zastupljeni nastavnici koje sam zapošljavao po konkursu i preko berze bez ikakvog uticaja pomenute politike . Žalosno je što pišete da se očekuje smena mene kao amatera direktora. To je jako uvredljivo za sve moje učenikee kojima sam predavao , za moje časne nastavnike , roditelje i Školsku upravu Novi Sad koji me takođe poznaju . Nadam se da znate da ja i nemam radno mesto i da nemam mogućnost da se vratim u nastavu u ovoj školi a da i na berzi nema mesta za mene . Zato razmislite o svom pisanju i delovanju jer i jsa sam profesor i prosvetni radnik . Ako je to u vašoj savesti takav rad onda ja neću ništa više reći o vašoj ulozi u prosveti , biće sud i ljudski i Božiji za sve nas … Srdačan pozdrav od direktora koji se ponosi sa svojim radom i nisam svakako amater ni poslušnik a nisam ni bio član stranke kada sam izabran za direktora u trećem mandatu …