Smenjen direktor škole u Vrdniku

vrdnik

Direktor Osnovne škole „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku Goran Žugić smenjen je odlukom ministra prosvete, a nakon brojnih nezakonitosti koje je ustanovila inspekcija.
O ovim nezakonitostima pisao je 021. Naime, resorna inspekcija ustanovila je da se u školi uopšte ne realizuje jedan od predmeta, što nije sprečilo ministarstvo da ove godine „Milicu Stojadinović Srpkinju“ uključi u projekat obogaćene jednosmenske nastave.

„Ustanovljeno je da ustanova nije blagovremeno donela program obrazovanja i vaspitanja, odnosno ne ostvaruje program obrazovanja i vaspitanja ili ne preduzima mere za ostvarivanje principa, ciljeva i standarda postignuća; u ustanovi se vodi evidencija i izdaju javne isprave suprotno zakonu; ne postupa se po preporuci, nalogu, odnosno meri nadležnog organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti; ometa se rad organa upravljanja i zaposlenih, nepotpunim, neblagovremenim i netačnim obaveštavanjem, odnosno preduzimanjem drugih aktivnosti kojim se utiče na zakonito postupanje organa upravljanja i zaposlenih“, naveo je za 021 pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš u oktobru.

Zbog svih ovih nezakonitosti ustanovljenih u protekle dve godine, Pokrajina je od Ministarstva prosvete ove godine tražila smenu Žugića. Ministarstvo je neko vreme, prema mišljenjima roditelja koji su se obratili našoj redakciji, odugovlačilo sa smenom.

„Postaje nepodnošljivo u kakvim situacijama se nalaze najpre deca, a zatim i roditelji. O zaposlenima da i ne govorimo“, deo je onoga što su roditelji pojedinih đaka poručili za 021.

Međutim, ministarstvo je ipak reagovalo i to početkom ovog meseca. Kako za 021 potvrđuje resorni sekretar Mihalj Njilaš, 5. decembra je ministarstvo donelo rešenje kojim je direktor „Milice Stojadinović Srpkinje“ Goran Žugić, inače profesor fizičkog, smenjen. Smena je postala važeća zaključno s 10. decembrom.

„Saglasno navedenom, stekli su se uslovi predviđeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, pa je pokrajinski sekretar za obrazovanje u zakonskom roku imenovao Matešić Sašu iz Vrdnika za vršioca dužnosti direktora škole“, navodi Njilaš.

Saša Matešić je nastavnik u ovoj školi.

Inače, sada bivši direktor škole u više navrata je, po objavljivanju članka na našem portalu, najavljivao usmeno i pisanim putem da će tužiti 021 „zbog pljuvanja“.

Detaljniju priču o nalazima inspekcije u ovoj školi, kao i o reakciji grupe nezadovoljnih roditelja čija deca pohađaju ovu školu

Izvor: 021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>