Школа није дужна да обавести родитеље о изостанцима

skolafipiotr_lewandowski-678x381

У закону не постоји одредба по којој одељенски старешина има обавезу да јавља родитељима ако се дете не појави на настави већ је његова дужност да брине о уредности похађања наставе, односно да оправдава изостанке након достављеног оправдања, кажу за Данас у Министарству просвете поводом недоумица у јавности има ли одговорности школе у случају нестанка девојчице Монике Каримановић.

Она је, подсетимо, 20. децембра кренула на наставу у преподневној смени, али јој се након изласка из куће изгубио сваки траг. У школи се тог дана није појавила, нити су родитељи о томе били обавештени, а да је нестала схватили су тек када се тог дана није вратила кући по завршетку часова.

Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је, између осталих, и поступак контроле законитости рада основне школе коју Моника похађа ради утврђивања чињеница о поступању установе и затражио одговоре када и са ким је установа успоставила комуникацију оног дана кад се девојчица није појавила на настави.

Закон не предвиђа обавезу школе да истог дана када се ученик не појави на настави обавести родитеље, али су зато они дужни да одмах, а најкасније у року од 48 сати од момента наступања спречености ученика да присуствује настави, о томе обавесте школу. Проблем је што се одређени број родитеља тога не придржава, кажу у Министарству и додају да је за несавесне родитеље предвиђена новчана казна од 5.000 до 100.000 динара.

Да ли је ученик на настави родитељи већ сада могу да сазнају, ако њихова деца похађају школе у којима се користи електронски дневник. Наравно, уз услов да сваки наставник има рачунар у својој учионици и да систем беспрекорно ради.

– Да би родитељи проверили да ли им је дете у школи и да ли је евидентиран изостанак и са ког часа не морају да буду при рачунару, довољно је да имају било који дигитални уређај који има интернет. Изостанак се евидентира истог тренутка када наставник то упише. Планирана је и могућност унапређења овог система у току другог полугодишта тако што ће родитељима стизати и мејл са обавештењем да је дете изостало са часова и којих – кажу у Министарству.

Савет за штампу: Новинари да поштују Кодекс

Савет за штампу апеловао је на новинаре и уреднике штампаних и онлајн медија да престану да нарушавају приватност и достојанство Монике Каримановић и њене породице. Неетично понашање медија у овом случају, кулминирало је објављивањем фотографија девојчице у санитетском возилу, као и изношењем детаља о њеном здравственом стању и повредама. Савет подсећа да је по Кодексу новинара Србије, новинар је обавезан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина.

Извор: Данас

Један коментар на Школа није дужна да обавести родитеље о изостанцима

  1. Љубиша каже:

    Хвала што нас едукујете. Ово нам је одличан докаѕ да то не чинимо кад нас педагошка служба тера пеко директора да пишемо обавештење и обавештавао родитеље.Еваквих практичних ствари требан нам веше јер нема ко да нас правно подучи.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>