Шарчевић: Ђаке ће учити и роботи

05-djake-depositphot

РОБОТИ, виртуелна реалност, холограмске пројекције наставника – само су неке од новина које ће у наредним годинама ући у учионице школа у Србији. Ово је за „Новости“ најавио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, објашњавајући да ће све ово бити могуће захваљујући уговору потписаном са кинеском компанијом „НетДрагон“, светским лидером у области развоја и примене вештачке интелигенције у образовању.

Први корак биће отварање Центра за промоцију науке у Београду, у згради Учитељског факултета у Булевару мира. Управо овај факултет партнер је у пројекту и његови предавачи учествоваће у обукама колега из целе Србије.

- У наредних месец дана из Кине ће стићи опрема, коју донира „НетДрагон“. Центар ће почети да ради до краја фебруара, а први посетиоци биће запослени и студенти педагошких факултета и високих школа, који ће моћи да се упознају са применом нових технологија у настави – објашњава министар Шарчевић. – Према уговору, овакве центре отворићемо и у Новом Саду и Трстенику, опрему ће и за њих донирати кинески партнер, а ми ћемо обезбедити простор, који подразумева и преноћиште, како би просветни радници и студенти из свих градови могли да долазе на обуку. За Центар у Београд, смештај је у студентском одмаралишту на Авали.

Обучени просветни радници своје знање преносиће колегама. За увођење вештачке интелигенције у школе потребна су велика средства, а министар каже да ће већ буџетом за наредну годину бити предвиђена набавка опреме. Осим из државне касе, најављује, опрема ће стићи и средствима донатора.

- Реализација уговора са „НетДрагоном“ има три фазе – објашњава наш саговорник. – Прва фаза је ова којом се сада бавимо – отварање центара за промоцију науке. У другој фази кинеска компанија ће у Београду отворити развојни центар, који ће бити припрема за отварање фабрике у Србији. Биће то једина фабрика светског лидера у овој области отворена ван Кине. Биће то велика шанса за Србију. Све ово договорено је када је висока кинеска делегација била у Србији, у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

План је, каже министар, да догодине набаве опрему за бар по две школе у свакој од 17 школских управа. У ове школе ће долазити и ученици и наставници из других градова.

ЗАНИМЉИВИЈИ ЧАСОВИ

НЕЋЕ роботи и холограмске пројекције професора заменити праве наставнике, нити ће виртуелна реалност заменити уџбенике. То ће бити само помоћна средства која ће наставу чинити занимљивијом. Дигиталним учионицама, наставном информатике, роботима, дроновима и осталим уведеним новинама децу већ припремамо за све то – каже Шарчевић.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>