Šarčević: U školama će biti hologramski nastavnici i roboti; Jović: Ove najave su u domenu mašte, imamo škole bez toaleta i sala za fizičko

zj

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika – samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji.
Ovo je za današnje Večernje novosti najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, tvrdeći da će sve to biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom „NetDragon“, svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.
Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta na Bulevaru mira. Upravo ovaj fakultet partner je u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije.

„U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema koju donira ‘NetDragon’. Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi. Prema ugovoru, ovakve centre otvorićemo i u Novom Sadu i Trsteniku, opremu će i za njih donirati kineski partner, a mi ćemo obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradova mogli da dolaze na obuku. Za Centar u Beogradu, smeštaj je u studentskom odmaralištu na Avali“, objašnjava ministar.

Kako dodaje, za uvođenje veštačke inteligencije u škole potrebna su velika sredstva, a već budžetom za narednu godinu biće predviđena nabavka opreme. Osim iz državne kase, najavljuje on, oprema će stići i sredstvima donatora.

„Realizacija ugovora sa ‘NetDragonom’ ima tri faze. Prva faza je ova kojom se sada bavimo – otvaranje centara za promociju nauke. U drugoj fazi, kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar, koji će biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji. Biće to jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine i velika šansa za Srbiju. Sve ovo dogovoreno je kada je visoka kineska delegacija bila u Srbiji, u okviru inicijative ‘Pojas i put’“, navodi Šarčević.

Plan je da se dogodine nabavi oprema za bar po dve škole u svakoj od 17 školskih uprava. U ove škole će dolaziti i učenici i nastavnici iz drugih gradova.

Jović: Ove najave u domenu mašte, imamo škole bez toaleta i sala za fizičko

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021 da ga iznenađuju najave ministra prosvete u vezi sa uvođenjem visoke tehnologije u srpskim školama, naročito kada ni postojeći tehnološki noviteti, poput elektronskog dnevnika, ne rade kako je zamišljeno.

„Imali smo situacije da u elektronski dnevnik ne možete da unesete ocene i zaključite ocene, a ne smem da pomislim kakva će situacija biti u junu kad cela Srbija bude završavala s nastavom. Bilo bi lepo da imamo sve ove novine u obrazovanju i nauci, ali ide se pogrešnom logikom. Mnogo je bitnije da imamo bolje plaćene nastavnike, više škola i manje grupe đaka u školama kako bi kvalitet nastave bio bolji, da se dotaknemo škola koje nemaju toalete i fiskulturne sale. Očigledno u ministarstvu prosvete imaju neki novac za aktivnosti koje nisu baš najpreče u sistemu“, smatra Jović.

Kako dodaje, u pojedinim školama testira se jednosmenski rad kako bi se, između ostalog, što više nastavnika sa liste tehnoloških viškova uključilo u posao, ali je upitno kako se to sprovodi i kako bi u budućnosti kvalitetu nastave u našim školama doprineo virtuelni nastavnik ili hologram.

„Kako će profesori da prate ovu tehnologiju, kako ćete to da nametnete starijim profesorima ili mlađim iz oblasti društvenih nauka? Ima mnogo nejasnih pitanja. Prvi put čujem za ovaj ugovor sa kineskom kompanijom i zaista mislim da se zalećemo u neku daleku budućnost koja nije stvarnost ni u nekim mnogo boljim školama“, zaključuje predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za naš portal.
Autor: Novosti, 021.rs

3 komentara na Šarčević: U školama će biti hologramski nastavnici i roboti; Jović: Ove najave su u domenu mašte, imamo škole bez toaleta i sala za fizičko

  1. Slavica Stoluc kaže:

    Neka budu i hologramski nastavnici. A zasto ne bismo imali i hologramske politicare koje ne biso morali da placamo?!

  2. Elektrotehničar automatike kaže:

    E pa “dragi” ministre, bolje da se pozabavite malo planom i programom same nastave strukovnih škola. Konkretno u četvrtoj godini ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE djeci uče Ustav, Filozofiju, Ekonomiju a prakse NIGDE. Pa kad lepo odu preko u inostranstvo konkretno u Nemacku i hoće da odrade priznanje diplome imaju problem fali jedno dve pune godine samo prakse koju oni imaju tri puta nedeljno po 8 sati a dva puta nedeljno teoriju, dok kod nas u Srbiju ako imaju sto časova prakse. Zato od 36 učenika iz razreda njih 3 radi u struci a ostalih 33 rade na linijama u nekim firmama, pradavnicama, restoranima… Takodje doveli ste do toga da strukovne skole upisuju djaci samo da roditelji mogu da se hvale “joj moje dete upisalo elektrotehničku školu ljubi ga majka” a to sto na kraju školovanja kad mu kažeš hajde poveži ovaj prekidač ili ne daj boze razvodni ormar sa tridesetak osigurača, dve-tri fi-sklopke, prenaponske zaštite… on te pogleda belo i misli kakva je ovo nuklearna fizika…
    Veliki pozdrav sa profesora Jovica i EGS” Nikola Tesla” iz Zrenjanin ;)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>