Унија: Зна се ко је синдикат, ето нас испред владе 17. марта

jasna-440x270

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић упутила је отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу, након што је он у Скупштини Србије више пута поменуо овај синдикат који окупља највећи број просветних радника. Писмо преносимо у целости.

Поштовани господине министре,

Јуче сте на заседању Народне скупштине Србије поменули Унију СПРС као синдикат који Вам је писао и то је тачно. Такође је тачно да смо инсистирали да се подвуче црта и застане са расписивањем конкурса, док се не види колико ће места у систему остати и док не пројектујемо технолошке вишкове. Тачно је и то да смо указали на могуће партијске злоупотребе на терену и да смо то повезали са предстојећим изборима.

Захваљујемо на поновној и јасној разлици коју сте направили између других синдиката и нас, јер и то је тачно, они су они, а ми смо ми.

Међутим, ево неколико чињеница које су Вам промакле. Најпре, ми смо ти који су креирали: Листу Б, радне подгрупе, идеју о Централној групи за распоређивање технолошких вишкова. Ми смо ти који су успели да све то са тешком муком, у Великом штрајку, унесу у Посебан колективни уговор, а касније и у ЗОСОВ. Ми смо се залагали за отварање конкурса уз јаку контролу и то одавно, од кад је престало запошљавање у просвети. Ми стално говоримо о неопходности увођења праведних платних група и разреда. То зна свако ко иоле прати актуелна просветна дешавања и медијска иступања.

Према томе, ко је овде већи синдикалац, то можете са онима који се тресу за своје синдикалне столице и зависе од похвала људи на власти.

Ко је овде ко, зна се, као што се зна да се са другим синдикатима састајете без нас. Али, разумемо ми то, господине министре, ипак су они много питомији. Не штрајкују, не протестују, лепо се све договорите…

И да, хвала Вам за епитет који нам дадосте да смо ратоборни! Јесмо, били и бићемо! Ето нас испред Министарства просвете и Владе, у уторак, 17. марта, па се видимо!

Извор: https://www.ozonpress.net/

2 коментара на Унија: Зна се ко је синдикат, ето нас испред владе 17. марта

  1. mare каже:

    Nije medjusobna borba sindikata cilj.Vodjama je vaznije pojavljivanje u medijima nego neki konkretan rezultat.Mi se na terenu postujemo i svesni da jedino zajednickim nastupom mozemo imati neke rezultateVodje se moraju dogovoriti a ne jedni drugima nametati sopstvene ideje svesni unapred da su one neprihvatljive za druge.Nasa Jasna kao predsednik amater i kao presednik profesionalac su neuporedive .Profesinalizovanje ju je prilicno unazadilo.

  2. Matematičar каже:

    Vi samo stopirajte zapošljavanje, nemojte ništa da pitate nas što radimo na određeno već sedam godina. Imam diplomu, imam trudnu ženu, nezaposlenu. Nemam stan već plaćam kiriju za 30 kvadrata gde ne može ni krevetac da stane kada se izvuče trosed na kom spavamo. Nemam uslove za stambeni kredit ali zato imam đake koji tablu ne vide od instagrama, kojima se serviraju zadruge i milina od sistema vrednosti, kojima ne smemo reč da kažemo a oni nas maltretiraju. Imam sistem u kom mi po seminarima serviraju svakakve gluposti neki stručnjaci koji učionicu nisu ni videli, ispiraju nam mozak kojekakvim “Berlinskim modelima” i “demokratskim kompetencijama” i čime sve ne…i svi znamo koje je rasulo i svi ćute i gledaju da na papiru bude sve idealno, i đaci i sistem i sve. Sve je odlično! …a i vi iz sindikata ste se baš iscimali da nam prosveta cveta. Evo baš vam hvala puno, ne znam šta bismo mi da vas nema.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>