Neće direktora mimo zakona: profesori, roditelji i đaci nezadovoljni odlukom ministarstva

os-avdo-mededovic

NASTAVNIKA fizike Safeta Selimovića, kojeg je ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno imenovao za vršioca dužnosti direktora OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, tokom minule sedmice je deo zaposlenih u školi, te đački roditelji i žitelji naselja Selakovac, u više navrata sprečio da stupi na dužnost.Mogao je samo do kapije, a tu je zaustavljena i republički prosvetni inspektor Svetlana Filipović koja je – sa saradnicima i predstavnicima Školske uprave u Novom Pazaru – pokušala da izvrši ministrovo rešenje i Selimoviću omogući da preuzme rukovođenje školom koja je odlukom Bošćačkog nacionalnog veća (BNV) proglašena ustanovom od posebnog značaja jer je u njoj počela nastava na bosanskom jeziku.

Posle blokade, Svetlana Filipović je najavila da će se obratiti Tužilaštvu, te zatražiti asistenciju policije, ali još nije poznato da li će protiv „štrajkača“ u pomenutoj osmoletki biti preduzete neke konkretnije mere. Izvesnije je to da će čelnici Područne policijske uprave u Novom Pazaru po ovom osteljivom pitanju morati da zatraže mišljenje i saglasnost iz Beograda.

A, za krizu u OŠ „Avdo Međedović“ dosadašnji direktor Ahmedin Ćerlek, Školski odbor, te većina zaposlenih i roditelji đaka krive ministra Šarčevića koji je, tvrde – nezakonito, dok je konkurs u toku – za vršioca dužnosti imenovao Smailovića koji se nije ni prijavio za to mesto. Štaviše, dolazi iz druge škole i kadar je stranke predsednika Skupštinskog odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića. Zato mu, najavljuju, neće dozvoliti da uđe u školu, dok će protiv ministra Šarčevića podneti krivičnu prijavu.

Novim Pazarom se proneo glas i da novi direktor u radni odnos neće primiti „politički nepodobne“ učitelje i nastavnike koji godinama čekaju stalno zaposlenje, što je Selimović odmah demantovao. Istovremeno, iz BNV stižu optužbe da ministar „ugrožava bošnjačke institucije“ i svojim obraćanjima „širi govor mržnje“, pa bi trebalo „da se izvini Bošnjacima“.

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića i medija bliskih ovoj opciji, međutim, čuje se da je OŠ „Avdo Međedović“ godinama bastion SDA, te da aktivisti ove stranke – posebno dosadašnji direktor Ahmedin Đerlek – iz političko-stranačkih i ličnih razloga direktoru Smailoviću ne dozvoljavaju da preuzme dužnost.

 

SINDIKAT

REPUBLIČKI odbor sindikata obrazovanja Srbije je pružio podršku kolektivu OŠ „Avdo Međedović“, a u saopštenju koje je potpisala predsednik Valentina Ilić je takođe istaknut stav da je ministar prosvete Mladen Šarčević, postavljajući Selimovića, postupio mimo Zakona.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>