Štrajkači skratili časove: Komplikuje se problem sa imenovanjem direktora

os-avdo-mededovic
POSLE nedavne reakcije dela zaposlenih i izvesnog broja roditelja na (ne)zakonito imenovanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, kada nisu dozvolili vršiocu dužnosti direktora Safetu Selimoviću da uđe u školu i preuzme dužnost, situacija u OŠ „Avdo Međedović“ iz Novog Pazara se dodatno iskomplikovala. Deo nastavnika je započeo štrajk i časovi su skraćeni na 30 minuta, a rešenje nije ni na pomolu.
 Nezvanično, od 80 zaposlenih, 55 štrajkuje. Kod nastavnika koji protestvuju čas traje taman toliko da bude obezbeđen zakonski minimum procesa rada, pa je oko 600 roditelja potpisalo peticiju kojom se od pomenutog ministra traži hitna normalizacija nastave.

U međuvremenu, događanja u OŠ „Avdo Međedović“ – koju je BNV proglasio ustanovom od posebnog značaja za Bošnjake – bila su tema i nedavnog zasedanja Gradskog parlamenta u Novom Pazaru, tokom kojeg su se oštro sukobili odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

U SDA smatraju da je ministar prosvete prekršio zakon jer je, pre završetka konkursa, za vršioca dužnosti imenovao Selimovića koji – osim toga što je kadar SPP – niti radi u ovoj školi, niti se uopšte prijavio za upražnjeno mesto. Iz Zukorlićevog sabora su dgovorili tvrdnjom da je OŠ „Avdo Međedović“ godinama bastion SDA, da sve konce i dalje vuče bivši direktor Ahmedin Đerlek, funkcioner Ugljaninove stranke koji je zaposlio 35 partijskih kolega i ostavio veliki dug.

Iako su sednicu napustili odbornici SNS, koji sa Ljajićevom SDP i Ugljaninovim pristalicama u Novom Pazaru čine većinu, SDA i SDP su ipak izglasali zaključak kojim od ministra prosvete traže da što pre imenuje direktora škole na osnovu konkursa koji je raspisan u januaru ove godine.

Odmah posle sednice, šef odborničke grupe SDP Muamer Bačevac je izjavio da je SDA ucenila njegovu stranku kako bi se izglasale još neke odluke, pa je – uprkos stavu da lokalna samouprava ne bi trebalo da se upliće u kadrovanje po školama – njegova politička grupacija ipak podržala usvajanje pomenutog zaključka i obraćanje ministru Šarčeviću.

MINISTAR

DOK prozvani ministar i dalje insistira na „ustoličenju“ v. d. direktora Safeta Selimovića, kojeg je lično imenovao, te poručuje da može, ali i ne mora da poštuje rezultat konkursa koji je raspisan, Novopazarci traže da se problem što pre reši i da se politika, koja je ovde i te kako prisutna – istera iz škole…

ZASAD BEZ POLICIJE

OKUPLjENI na ulazu u OŠ „Avdo Međedović“, među kojima je – kako tvrde u SPP – mnogo aktivista SDA iz drugih delova grada, nisu dozvolili da u dvorište uđu ni republički prosvetni inspektori, niti predstavnici Školske uprave u Novom Pazaru. Tada je najavljeno da će biti zatražena asistencija policije, ali se to nije desilo.

U međuvremenu, BNV i SDA su zapretili da će „izaći iz školskog sistema Republike Srbije“.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>