ZATO ŠTO ĆUTIMO!

question-mark-clip-art-at-vector-clip-art-red-question-mark-png

Eto nas opet, samo da znate, da istu muku mučimo. Da, vanredno je stanje i neko nas posavetovao da ne talasamo mnogo. I prihvatamo, nećemo mnogo. Ali, moramo da se opet zapitamo čemu takav odnos prema nama? Naravno, nismo naivni da očekujemo aplauze sa terasa, odavno smo mi spušteni na lestvici društva. U redu, navikli smo, ali pitamo se do kada i razmišljamo onako naglas da li i u drugim ministarstvima postoji toliko birokratije, toliko „ćata“ koji iznova i iznova bombarduju sa već čuvenim imejlovima. Ako preživimo sve ovo (ne viruse, već dopise) ozbiljno razmatramo da jednog dana posetimo autore imejlova na njihovoj adresi.

Još jedna “savršena“ i na brzinu osmišljena avantura je PROBA MALE MATURE (posle Vaskrsa). Da ljudi koji o tome odlučuju provedu makar nedelju dana u nastavi uvideli bi tehničke mogućnosti đaka (naročito onih na selu) i verovatno bi sami pocepali sopstvene dopise. O nebrojanim mogućnostima “prevara“ na tako realizovanoj probi male mature izlišno je i komentarisati. I kome su onda takvi projekti i “rezultati“ bitni i potrebni? Pa naravno, njima kako bi pokazali savršenstvo svog rada. Ali, nisu krivi oni (ćate, ministri), KRIVI SMO MI!

A naša krivica jeste što smo ih navikli na to ćutanjem, savijanjem kičme i gotovo uvek po onoj narodnoj: “Veži konja gde ti gazda kaže“. Krivi smo, jer nismo jedinstveni, krivi smo što mislimo da samim posedovanjem diplome sebe smatramo intelektualcima. A biti intelektualac nije diploma, već svest da se digne glas, naročito onda kada je nepravda, a u ovom slučaju kada smo primorani da radimo i besmislene stvari, pa makar bilo i vanredno stanje. Ali ne, lakše je ćutati, uvek je lakše, zar ne? To ćutanje će nas i “ubiti“. Neće biti potrebe za najavljivanim robotima u nastavi, jer ćemo to biti mi sami.

E zbog toga kolege, mi predstavljamo šudre i naši brahmani mogu sa nama ovako do kraja veka i sveta. Zbog toga nije kriva vlast (bilo koja, bilo kada), opet ponavljamo, KRIVI SMO MI! I zato trebaju da nas zatrpavaju sa čim stignu, jer ćemo mi po navici ne samo ćutati, već će se mnogi među nama i takmičiti ko će pre ispuniti sve te “sulude“ zahteve. Na svaki pomen neke akcije, javiće se dežurni “antiprotivni“, koji će “mudro“ preko tastature ismevati svaki potez. I zato se sada ne obraćamo onima koji će ćutati uvek i iznova, ne obraćamo se ni “mudracima“ sa društvenih mreža, obraćamo se vama koji nećete ćutati, koji osećate nelagodu i sramotu dok danas popunjavate tabele, izveštaje i znate koliko je to besmisleno, a opet to radite. Obraćamo se vama koji se pitate da li ste zbog toga studirali, da li su na stotine neprospavanih noći bile put koji će vas pretvoriti u “administrativne“ radnike? Da li ste vi multipraktici koji po raznoraznim timovima po školama ispravljate krive Drine? I nije ovo što pišemo sada samo zbog ovakvog ponašanja birokrata u ovom trenutku, to je samo još jedna kap koja je davno prelila čašu.

A kad sve ovo prođe (a nadajmo se da će što pre i bezbolnije), kako reče naš kolega iz Ivanjice Miloš Mrdak, mi ćemo vas opet pozvati, da opet “nekako sproleća“ posetimo one koji danas nas svakodnevno posećuju iz udobnih fotelja preko g-maila. Nadamo se da će oni koji više ne mogu da ćute biti sa nama tog dana i pokazati da to parče papira zvano “diploma“ sa sobom nosi i nešto više, a ne samo puko ime, a to je bunt protiv nepravde i besmisla. I da završimo sa čuvenom rečenicom sa venčanja iz holivudskih filmova: ‘“Ko ima nešto protiv ovakvog razmišljanja, neka kaže sad ili neka ćuti zauvek“… Ćutanje nam ipak više ide od ruke.

 

USPRS MORAVIČKI OKRUG
INFO
USPRS MORAVIČKI OKRUG

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>