DA SE UOZBILjIMO!

vesna-jerotijevic-soc-strajk-fotorina

Svakodnevno smo svedoci kako je svet nespreman dočekao KOVID 19, kao da se epidemiološke katastrofe uopšte i mogu spremne dočekati. Međutim, nameće se utisak da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bilo na korak ispred pandemije koja je zatekla planetu. Spremno je Javni televizijski servis stavljen u službu emitera nastave na daljinu, kreirane su platforme, organizovane su grupe učenika, roditelja i nastavnika. Potpuno spremno, reklo bi se, samo dan po proglašenju vanrednog stanja, nastava u Srbiji odvija se redovno, bez zadrške, čak i tokom raspusta koji je predviđen uoči Vaskrsa. Isto tako spremni bili su i prosvetni radnici. Prihvativši sav teret ovakvog vida nastave, odvažno su stali pred kamere, postavili platforme, organizovali Gugl učionice i nastavili dalje u kontinuitetu.Međutim, ovih dana najavljuje se početak nastave u školama. Epidemiolozi, ljudi iz struke koja nije prosvetna, naumili su da u „karantinu zadrže“ letnji raspust i da uvedu „letnju školu“. Ovim najavama pridružio se i ministar prosvete, Mladen Šarčević, izjavljujući da se povratak u škole očekuje krajem maja ili početkom juna. Očekivano je, moglo bi se reći i opravadano, da epidemiolozi nisu upućeni u školski kalendar i fond časova koji je njime predviđen, pa shodno tome sa gledišta struke smatraju da je vreme letnjeg raspusta pogodno za sticanje kolektivnog imuniteta. Teorija  da se virus prokuži kroz školske kolektive i da se na taj način stekne imunitet populacije, direktno izlaže opasnosti zaposlene u obrazovanju. Napominjemo, da učesnici obrazovnog procesa nisu isključivo deca, već i nastavnici, stručni saradnici, administrativno i pomoćno osoblje, svi zaposleni u školama u trenutku odvijanja nastave. Samim tim, neposredno su ugroženi i članovi njihovih porodica: deca, supružnici, roditelji, kao i osobe u neposrednom okruženju. Očekujemo da bi epidemiološka struka u ovo trebala da bude upućena, kao i u podatak kolika je prosečna starosna granica zaposlenih u prosveti, a to je upravo, kako je dosadašnja krivulja pokazala, osetljiva populacija(oko 45 godina). Takođe, treba uzeti u obzir i broj zaposlenih u školama, koji bi bio više nego dovoljan da srpski scenario nadmaši neki od poražavajućih evropskih(preko 100 hiljada ljudi).

Dolazimo do zaključka, da je ovakav stav epidemiologa zbunio nadležne u Ministarstvu prosvete, pa i ministra lično, koji svojim izjavama u medijima unosi pometnju, kako među stručnu, tako i širu javnost, koja je već pokrenula potpisivanje  peticije protiv produžavanja školske godine 2019/2020. Potpuno ignorišući opravdanu zabrinutost roditelja i prosvetnih radnika, resorno Ministarstvo ulaženapore da najvećem broju učenika osmog razreda omogući onlajn testiranje u susret prvom probnom završnom ispitu, koji će biti u funkciji pripreme za završni ispit. Direktori škola, navodi se u saopštenju MPNTR-a, dostaviće informacije o broju učenika kojima je potreban odgovarajući uređaj, telefon, tablet ili računar, a navode da će učenicima biti dostupni testovi i u štampanoj formi, čime se obezbeđuje puni obuhvat generacije učenika osmog razreda.

Dajte da se uozbiljimo, jer situacija je krajnje ozbiljna!Pozivamo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se zvaničnim Saopštenjem izjasni o trajanju školske godine i polaganju male mature. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije očekuje da se o ovim pitanjimaizjasni struka, ali ovoga puta prosvetna, i da resorno Ministarstvo dalje korake kreira u dogovoru sa strukom, koje se ova pitanja itekako tiču. Ukoliko planirate produženje nastave tokom leta, to će otvoriti mnoga dodatna i teška pitanja, kao što su zdravstvena bezbednost zaposlenih, način plaćanja prekomernih časova i dodatnih angažovanja. Svesni ste činjenice da su nastavnici u ovom periodu izvrsno obavili svoj deo posla, radeći više nego u normalnim okolnostima, što produženje školske godine dovodi u pitanje, između ostalog i zbog toga štoće nastavni fond u potpunosti biti ispunjen.

Ukoliko želite da razmotrite predlog  Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji se odnosi na polaganje male mature, vreme je da razmislite o donošenju neke vrste Lex specialisa, koji se može primenjivati u vanrednim okolnostima i kojim se može uvesti zakonska regulativa  upisa u srednje škole bez polaganja završnog ispita.

U ovoj utakmici, kojoj kraj još nije na vidiku, svako se uzda u svoj stručni tim. Ukoliko još uvek igramo u istom timu, krajnje je vreme da MPNTR uzme u obzir preporuke struke koju zvanično zastupa, jer to je jedini način da preokrenemo rezultat u našu korist i pobedimo (bar) sa golom razlike, nego da igramo produžetke!

Vesna Jerotijević

Rukovodilac Resora za zovni sistem Unije SPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>