Министарство намерава да школску годину заврши по планираном календару: Ђаци на распусту цело лето?

ministarstvo

ШКОЛСКА година завршиће се према раније планираном школском календару – половином јуна. Продужење је могуће највише за недељу дана, уколико буде потребно више времена да се закључе оцене. Деца не треба да буду жртве и остану без летњег распуста. Ово је речено „Новостима“ у Министарству просвете, поводом информација да би ђаци могли да иду у школу до 15. августа, а да школска година почне 15. септембра. За то, кажу, нема потребе јер се настава одвија на даљину и све што је предвиђено школским планом и програмом биће завршено.Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је могуће да се деца у школске клупе врате почетком јуна, уколико се за то стекну услови. У школу би ишли две највише три недеље и тај период искористио би се за закључивање оцена. Шарчевић је рекао и да је забринут за више од 100.000 наставника који ће бити ризична група када почне настава.

- Нисам вољан да се то деси брзо. Школска година по закону траје до 31. августа, али ми имамо довољно времена да све завршимо на време. Пред нама је цео мај, а настава на даљину ићи ће и даље – навео је Шарчевић.

Такође, мала матура планирана је према ранијем распореду, а то је средином јуна, уколико епидемиолошка ситуација буде то дозвољавала. Проба мале матуре електронским путем планирана је за 22, 23. и 24. април, а проба мале матуре на традиционалан начин „папир-оловка“ биће одржана када се заврши ванредно стање. После тога следи „прави“ завршни испит, који ће, такође, бити одржан на стари начин – „папир-оловка“. И упис на факултете ће бити највероватније одржан по ранијем плану – од 22. јуна и то уз пријемне испите.

Иначе, часове на даљину наставници ће снимати од куће, а снимање у ОШ „Иван Горан Ковачић“ прекинуто је, како би наставници били поштеђени ризика од заразе.

- Рад на даљину је усавршен и то тако што ће од сада наставници снимати часове од куће – рекао је Шарчевић. – Нема потребе да наставник стоји у неком имагинарном студију или студију РТС и снима часове. Дистрибуирали смо око 70 лаптопа које Министарство има, а Уницеф је дао софтвер за то.

Постоје индиције да је снимање за РТС прекинуто након што су поједини из Министарства, који су присуствовали снимањима, као и директор школе открили да су заражени короном.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>