Ne zna se kako će se godina završiti, prosvetari kažu – zbunjuju poruke ministra

jj1
Epidemija virusa promenila je redovan tok nastave u srpskim školama, ali i otvorila pitanje – kako će školska godina biti završena? Resorni ministar Mladen Šarčević je za poslednjih nekoliko dana najavio različite moguće scenarije. Međutim, prosvetari i predstavnici sindikata ukazuju da prvi čovek prosvete nije jasan i da šalje kontradiktorne poruke, što, kako kažu, dovodi u pitanje završetak godine.

Pojavom koronavirusa, srpska nastava, preko noći, postala je digitalna. Jer se nastava iz učionica, preselila na televiziju i računare. Takozvano učenje na daljinu, prema oceni resornog ministra daje dobre rezultate. Nepoznato je, međutim, ostalo – na koji način će đaci završiti školsku godinu?

„Mi povratak u škole nemamo klasično u junu, mi imamo završenu nastavu, što je jako velika prednost, znači mi se viđamo sa malim grupama, tada pretpostavka i tada rešavamo ova pitanja – provere znanja, upisa“, rekao je Šarčević za N1 15. aprila.

„Nama je najvažnije da nemamo rizična okupljanja, rizična okupljanja su kada škola koja ima 800 đaka dođu ponovo svi u učionice“, rekao je ministar 18. aprila za RTS.

„To nećemo imati, a onda kako stvari budu bile bezbedne, ceo jun ispred sebe, naravno da se u julu i avgustu nikada nije radilo, pa neće ni sada“, rekao je on.

Pre tri dana, prvi čovek prosvete najavio je i da povratka u školske klupe neće biti bar još četiri nedelje. A koji model će na kraju biti primenjen, nejasno je i predstavnicima prosvetnih sindikata. Jer, ministar ni za jedan predlog nije zvanično dao zeleno svetlo. U pitanju su, kako kažu, paušalne najave.

„Trenutno niko ne zna kako će se završiti školska godina, zato što smo za prethodnih sedam dana čuli bar neka tri moguća scenarija. Davanje oprečnih izjava unelo je dosta nemira, kako među zaposlene, tako među decu i roditelje, jer ako je rečeno da se zaposleni i naravno deca neće vraćati u školske klupe, nekako deca moraju da dobiju zaključne ocene. Moj komentar je da je još uvek rano da se daju takve izjave, da se školska godina neće završiti na regularan način“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Iz Ministarstva prosvete je najavljeno i da će zbog epidemije biti izmenjen Pravilnik za ocenjivanje, ali i da postoji mogućnost da će završni ispit za osmake biti održan. Proba onlajn mature zakazana je u nedelji posle Uskrsa. Međutim, pojedini nastavnici na predloženo imaju zamerke.

„Kako će sada te ocene dobijene u periodu vanrednog stanja da se nekako slože sa ocenama koje su rezultat rada u prvom polugodištu i kako će u konačnom ishodu sve ovo da izgleda, ukoliko ministar bude ostvario svoju nameru da na nekakav način realizuje dva završna ispita, za male i velike maturante, zaista nam ostaje da vidimo, ali nikako me ne bi iznenadilo kao nastavnika da tu ponovo dođe do neke vrste kompromitovanja, odnosno poricanja onoga što je do sada rečeno“, smatra nastavnica srpskog jezika i književnosti Vesna Vojvodić Mitrović.

Sagovornica N1 dodaje i da bi predstavnici ministarstva maturantima trebalo da pošalju materijal kako bi više učili i vežbali za predstojeće ispite, a manje se stresirali zbog neizvesne situacije u kojoj se nalaze.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>