Stop internet i svakom drugom nasilju nad prosvetnim radnicima, naročito u vreme vanrednog stanja!

exclamation-001

Neposredno ped vaskršnje praznike nama, zaposlenima u SŠ „17. septembar“ u Lajkovcu, stigao je mejl koji se odnosi na obuku nastavnika u vezi sa realizacijom nastave usmerene ka ishodima učenja koja bi se, dakako, odvijala elektronskim putem (od 8h ujutro) i trajala tri nedelje. Ne malo iznenađena i zgrožena nad činjenicom da nas Ministarstvo prosvete i u ovom teškom trenutku za našu zemlju i narod tretira kao robove, a nijednog momenta nisu poslali psihološku podršku đacima, niti su pitali kako su oni i njihove porodice, poslala sam mejl tzv. pedagoškoj savetnici naše škole sledeće sadržine:

„Ja nisam u mogućnosti da u vreme vanrednog stanja i opšte psihičke blokade pristupim toj obuci. Nema zakona koji me može naterati da ugrozim zdravlje sprovodeći nečije hirove. Ja moram da brinem o bolesnoj sestri i majci u godinama, da pripremam nastavni materijal i pregledam učeničke radove, i to jedva postižem sa visokom dioptrijom koju imam. Uz to, tehničke mogućnosti su mi veoma loše (zbog problema sa kablom, računar mi često gubi kontakt). Podsećanja radi, sa 20, 8% na osnovicu (10, 8% na minuli rad, 4% na starešinstvo, 4% na magistraturu i samo 2% na doktorat) moja su primanja desetak hiljada ispod republičkog proseka“. Najposle, pitala sam narečenu savetnicu kako sad predajemo planove bez tih famoznih ishoda, uz opasku da smo te ishode dobili u pisanoj formi za svaku nastavnu oblast (štampani su u „Prosvetnom glasniku“ prošle godine) i napomenu da ne mora baš svaki praznik da nam presedne, kad su već ukinuli, a ne kako se ministar izvoleo izraziti, skratili prolećni raspust.

Inače, ja sam se već, u vezi sa elektronskom obukom, pre dve godine obratila ministru prosvete gospodinu Šarčeviću, ali je on, umesto odgovora na moja pitanja, izneo paušalnu ocenu da mi je „suviše tamna slika o srpskom obrazovanju“. Obratila sam se tada i Zaštitniku građana gospodinu Šabiću, ali odgovor nisam dobila. Zato ću ponoviti pitanja:

1)     Da li su nastavnici u obavezi da idu na obuke koje se vrše elektronskim putem, posebno u vanrednom stanju, ako sami, od svojih više nego bednih plata, kupuju računare i plaćaju internet? (Prošli put nam je prećeno da će nam plate biti smanjene 30% ako ne pristupimo obuci o standardima koji su preko noći zamenjeni ishodima.)

2)     Da li obuke koje se sprovode u školama treba da se obavljaju vikendima (vikend je svetinja na tom trulom Zapadu kome težimo) ili to treba da se obavlja radnim danima u toku školske godine, u vreme četiri tzv raspusta kako ministar voli da istakne (iako neki traju dva – tri dana, a ostalo su praznici)?

3)     Ko je odgovoran za kvalitet nastave ako nastavnik ide na obuku vikendom i tako radi 12 dana bez pauze, a „izabrani“, kojima je to tezga, za jedan vikend i 30 učesnika uzmu 120 000 dinara? Da li i u vreme vanrednog stanja mi, obični prosvetni radnici, treba da punimo nečije džepove?

4)     Da li, kao intelektualci, imamo pravo da sami biramo na koje ćemo seminare ići ili će nam to nametati Ministarstvo, Školska uprava, direktori, razni savetnici i drugi, koji često ne poznaju pravopisnu normu sopstvenog jezika? (Primera radi, ja već više od 20 godina idem na Republički zimski seminar koji se održava na mom matičnom Filološkom fakultetu, a ove godine direktorka škole, postavljena po političkoj liniji sa 5 glasova nastavničkog veća,  nije htela da mi plati dnevnice ocenivši da sam na seminar išla „samoinicijativno“?

Smatram da su moja prava kao prosvetnog radnika i kao građanina povređena. Zato insistiram da mi, ovog puta, odgovorite na postavljena pitanja i, konačno, upozorite Ministarstvo prosvete da krši prava svojih zaposlenih, kad već sindikati o tome uglavnom ćute.

 

S poštovanjem,

dr Slavica Marković, zaposlena kao prof. Srpskog jezika i književnosti u SŠ „17. septembar“ u Lajkovcu

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>