Шарчевић: Нећемо доводити у ризик ни ђаке ни запослене

ministar-prosvete_300816_ras-foto-zoran-loncarevic-056-1024x683

Пробна мала матура је 90 одсто добро урађен посао, оценио је министар просвете Младен Шарчевић за Нова.рс и додао да се ипак све подробније анализира и да ће се прецизнији закључци знати од понедељка. Од недеље ће се знати и више о томе на који начин ће школска година бити приведена крају. Министар истиче да се ни ђаци ни запослени неће доводити у ризик од потенцијалне заразе.

“Хоћу целу анализу да имам и нећу никог да пљујем”, рекао је Шарчевић поводом проблема који су се јављали са логовањем на платформу “моја учионица” преко које су ђаци протекла три дана радили пробно полагање из матерњег језика, математике и комбинованог теста.

Шарчевић наводи да је пробни тест из матерњег језика полагало 94,5 одсто осмака, математику око 92 одсто, а комбиновани тест око 93 одсто. Званично плагање мале матуре, истиче Шарчевић, планирано је за 17. 18. и 19. јун.

Према Шарчевићевим речима, наредне недеље знаће се и више о томе како ће ђаци и студенти привести крају школску годину и на који начин ће се обављати упис.

“Очекујем да се премијерка и ја чујемо у току викенда или у понедељак, па ћемо знати за даљи редослед, за сада су ми најбитнији вртићи и студенти. Што се тиче студената, наставна година ће се завршити средином маја, предавачки део онлине, а ми имамо опцију да се до 31. маја заврши комплетно настава у основним и средњим школама. Остало нам је још закључивање оцена, завршни испити и уписи”, каже Шарчевић за наш портал.

Ресорни министар истиче да је циљ да се нико не доводи у ризик, нити запослени, нити ђаци.

“Неће бити као што је било у европским земљама где су вратили завршне разреде па их поделили у групе, ми не морамо ништа од тога да радимо. Можемо све да обавимо елегантно. Стање се полако релаксира, ми смо ситуацију увели у неке мирне воде. Зашто да нека деца не поправе оцене, зашто да нека деца не упишу школу по правди, зашто да студенти не заврше годину”, упитао је Шарчевић и поручио да се чујемо од понедељка када ће имати више информација.

Извор: Нова

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>