Шарчевић: Малу матуру можемо и да померимо, ако нам је ћеф

mladen-sarcevic

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је у Новом дану да ће се за малу матуру организовати два модела припреме – онлајн и уживо у малим групама, а „ако се деси нешто лоше“ полагање може бити и померено.

„Знате где је 18. и 19. јун, чак можемо да померимо, ако нам је ћеф. Али мислим да то тада није ризик, начин на који мислимо да то обавимо“, рекао је министар.

Шарчевић је рекао да ће у том периоду школе бити празне.

„Они су то радили у спортским халама, али ове године смо променили правилник да би могло да се ради још комфорније. Ако имате двадесет учионица у ниједној неће бити више од пет ученика, дежурне супервизоре ћемо ставити из других школа“, објашњава Шарчевић.

Кад је реч о продуженом боравку у школама, од првог до четвртог разреда, Шарчевић је рекао да највише има првака. Додао је да се пријавио мали број за продужени боравак – од два до десет одсто, а да је број једино већи у школама за децу са посебним потребама.

„Али је све то далеко испод сваке веће групе коју би чинило седам, осам ученика“, рекао је министар.

Он каже да ће инспекције контролисати да ли се поштују правила.

„Имам целу армију инспектора и саветника коју шаљем да се од првог дана то контолише, да не буде опуштености“, рекао је Шарчевић.

Кад је реч о вртићима који треба да почну да раде 11. маја, Шарчевић је рекао да неће бити више од 30 одсто деце у њима и да је стога могуће старије колеге, односно васпитачице, поштедети.

Гомилу деце сам видео на Кошутњаку, друже се, њуше се, то сад зависи од самих родитеља. Милслим да је мање безбедно кад их воде по парковима, у установи морају да се поштују правила. На томе ћу да инсистирам.

Младен Шарчевић
„Многи родитељи, вероватно из страха, се нису одазвали. Мога децу су научила да се понашају у овим условима“, рекао је Шарчевић и додао да ће строго контролисати да се све мере поштују.

Кад је реч о заштитној опреми за децу, Шарчевић је рекао да се још чека одговор „Батута“ с тим у вези.

„Ту су две опције, да старије групе могу, млађе не морају. Ако је стандард 12 деце за групу до две године, ми ћемо имати максимално пет, шест клинаца, недге и само двоје, троје“, рекао је Шарчевић.

Министар је рекао да ће се утврдити где се, како каже, „претерало“ у броју пријава, и ту ће се тражити потврде од послодаваца да родитељи заиста раде ван куће. Додао је да су приоритети као и код уписа у такве установе.

Шарчевић је истакао да је у Србији избегнуто масовно окупљање деце и студената.

„Успели смо да све видове наставе подигнемо на даљину и тиме смо обезбедили довољно времена да се све ово дешава у јуну и ограничено. Овде је питање колико смо цивилизовани и контрола броја је у питању“, рекао је Шарчевић.

Одговарајући на питање шта уколико се појави коронавирус у школама, Шарчевић је рекао да постоје процедуре за такве ситуације.

Говорећи о студентима, Шарчевић је рекао да је направљена оперативна радна група коју су чинили људи министарства из сектора високог образовања, из конференције универзитета на челу са ректорком Иванком Поповић и из студенстке организације СКОНУС.

„Студентски домови су у фази дезинфекције и спремни су да прихвате студенте у почетку у мањем броју. Имали смо недељне извештаје о раду сваке високошколске установе“, рекао је он.

У другој половини маја, додаје, студенти ће завршавати рокове који су пропуштени, где не очекује да их буде више од 10 одсто.

„Редовно улазимо у јунски рок, наравно обазриво и контролисано“, најавио је министар.

Све информације о коронавирусу можете прочитати у Блогу уживо и на страници Коронавирус.

Извор: Н1

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>