Месечне архиве: април 2020

Шарчевић: Малу матуру можемо и да померимо, ако нам је ћеф

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је у Новом дану да ће се за малу матуру организовати два модела припреме – онлајн и уживо у малим групама, а „ако се деси нешто лоше“ полагање може бити и померено.

„Знате где је 18. и 19. јун, чак можемо да померимо, ако нам је ћеф. Али мислим да то тада није ризик, начин на који мислимо да то обавимо“, рекао је министар.

...

С А О П Ш Т Е Њ Е

На конференцији за медије Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19, одржаној дана 28. априла 2020. године, најављујући предстојеће отварање вртића, др Бранислав Тиодоровић је између осталог рекао да предшколске установе не треба да служе само за чување деце, већ деца између осталог треба да се уче колико често је потребно да се перу руке. Уз дужно поштовање према др Тиодоровићу као зналцу и доајену наше епидемилогије, дужност нам је да у име свих запослених у предшколским установама, а нарочито васпитача, уложимо протест због овакве изјаве др Тиодоровића. Његова изјава имплицира да се у предшколским установама врши само чување деце запослених или доконих родитеља, и да у њима деца ништа не науче и не савладају никакве животне вештине.

...

Aко будемо имали времена у јуну, неки ђаци би требало да дођу да поправе оцену

Министар просвете Младен Шарчевић гостовао је данас у емисији Око на РТС и том приликом говорио о томе када се очекује крај школске године, како ће тећи оцењивање и да ли ће и када бити повратка у школске клупе.

...

Ученици у Србији остају кући до краја школске године

Извор: ALJAZEERA

...

Министарство заказало састанак о отварању вртића, струка против скорог повратка

Струка је против отварања вртића и школа пре 1. јуна, каже епидемиолог Предраг Кон, уз констатацију да ће то ипак морати да се учини. Како сазнаје Н1, за уторак је у Министарству просвете заказан састанак на коме ће се расправљати о условима под којима би предшколске установе могле да почну са радом.

...

Шарчевић: Нећемо доводити у ризик ни ђаке ни запослене

Пробна мала матура је 90 одсто добро урађен посао, оценио је министар просвете Младен Шарчевић за Нова.рс и додао да се ипак све подробније анализира и да ће се прецизнији закључци знати од понедељка. Од недеље ће се знати и више о томе на који начин ће школска година бити приведена крају. Министар истиче да се ни ђаци ни запослени неће доводити у ризик од потенцијалне заразе.

...

Како се тестирају деца Србије?

Као учесник Међународне конференције о образовању, технологијама и развоју ИНТЕД, која се марта 2019. одржавала у Валенсији, била сам у прилици да слушам о искуствима колега професора са многих светских универзитета, колеџа и других образовних установа. Неоспорно је да је Мудл платформа један од најбољих система за учење (LMS). Коришћена је свуда у свету за онлајн учење, па и тестирање ученика. И сама је већ дуги низ година користим за учење одраслих у онлајн окружењу. И шта је онда проблем? Због чега смо дошли у ситуацију да наша деца не буду у могућности да са лакоћом приступе тесту, ураде и предају своје задатке?

...

Будите поштени!

Проба мале матуре требало би да ученике завршног разреда основне школе припреми за израду завршног теста. Резултати са завршног теста сабирају се са бодовима које ученици остварују својим општим успесима на крају разреда. На основу укупног броја бодова, ученици се рангирају на листама и уписују у жељене средње школе.

...

Спремни или не за прави завршни испит

 

У анкети „Наставничке мреже” чак 93 одсто испитаника, међу којима су махом родитељи основаца, сматра да малу матуру треба изоставити ове године
Да ли смо спремни за завршни испит од кога просветна власт не намерава да одустане? То питање поставља не мала група коју чини више од 26.600 чланова окупљених у неформалној онлајн зборници под називом „Наставничка мрежа током пандемије”. Они уверавају да су просветни радници у Србији забринути и узнемирени због инсистирања на припремама и реализацији завршног испита, захтевају да се обуставе припреме и да се одустане од мале матуре. Тврде да је мишљење струке да се неће догодити ништа што не може да се надомести, уколико би се од матуре одустало због пандемије у којој су све очи упрте у број заражених и умрлих од ковида 19, а здравље и живот ипак јесу важнији од свега.
...

Дневник маме малог матуранта

...