http://www.usprv.org.rs/wp-content/uploads/2020/05/zj.jpg

Prosvetari u vanrednom stanju

Iako nema nastave u školama, prosvetni radnici kažu da tokom vanrednog stanja rade i više nego što su to činili u normalnim uslovima. Borbu za prava koja su im uskraćena, navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, po okončanju vanrednog stanja nastaviće tamo gde su stali sredinom marta.

Vanredno stanje pokazalo je da za ovakvu situaciju naš prosvetni sistem nije bio spreman, ali da su se prosvetni radnici, deca i roditelji brzo prilagodili novonastalim uslovima i nastava se odvija bez većih problema, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Rezultati dobijeni na prvom onlajn probnom testu male mature u Srbiji, “Samoprocena znanja 2020”, pokazuju da su na nacionalnom nivou učenici u proseku osvojili 13,68 poena iz srpskog jezika, 13,56 iz matematike i 14,63 poena na kombinovanom testu.

S obzirom na ove nedostatke, Zvonimir Jović, predsednik USPRV, smatra da osmaci malu maturu ne bi trebalo da polažu uopšte te da bi školsku godinu trebalo završiti rangiranjem prema postignutim ocenama i bez povratka u školu.

Kada je reč o položaju prosvetnih radnika, Jović ocenjuje da su oni, što se odnosa države prema njima tiče, kako je rekao, poslednja rupa na svirali i da su navikli da se za svoja prava bore sami. On je podsetio da je zbog proglašenja epidemije i vanrednog stanja Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji su član, otkazala protest zakazan za 17. mart.

Nezadovoljstvo i problemi zaposlenih u prosveti samo su uvećani tokom vanrednog stanja pa će njihova borba biti nastavljena po uspostavi normalizacije stanja u zemlji.

Izvor: Kanal 9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>