Захтев за промену закона

usprs-prosvetni-radnici-treba-da-budu-uz-svoje-djake

Моамеру Зукорлићу, председнику Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине Републике Србије

Младену Шарчевићу, министру просвете, науке и технолошког развоја у Влади РС

Поштовани,

Социјалног дијалога између Уније синдиката просветних радника Србије и представника просветних власти, није било ни пре пандемије, тако да нас то што нема позива, консултација, нити преговора и није претерано изненадило.

Међутим, садашња епидемиолошка ситуација и све чешћа мишљења струке о наредном таласу опасности од корона вируса, као и забрани окупљања већег броја људи, знак је да се у школама нешто драстично мора предузети.

У одељењима у којима седе и 33 ученика, свакако је немогуће одржати било какву, а поготову потребну физичку дистанцу.

Сматрамо да су се стекли услови за измене и допуне закона у основној и средњој школи, онако како то Унија СПРС тражи више деценија.

У Закону о основном образовању и васпитању („Службени гласник РС“ број 55/2013, 101/17, 10/2019 и 27/18 – др.закон) променити члан 31. став 2. тако да гласи:

“ Одељење истог разреда може да има до 24 ученика.“

У Закону о средњем образовању и васпитању („Службени гласник РС“ број 55/2013, 101/2017, 27/2018 – др.закон и 6/2020) променити члан 29. став 1. тако да гласи:

„Настава се изводи у одељењу до 24 ученика, у групи, односно појединачно, у складу са школским програмом“.

Тако ћемо пратити моделе европске добре праксе, растеретити огромна одељења, омогућити квалитетније образовање за све и поштовати савете здравствене струке.

Ако остане све као и до сада, јасно је да се изјаве о бољитку образовања своде на празну маркетиншку причу.

С поштовањем,

У Београду, Председник Уније СПРС
5. маја 2020. Јасна Јанковић

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>