Од јуна раде школе!

sarac1

Министар просвете и науке Младен Шарчевић рекао је да према препоруци Кризног штаба Владе Србије од 1. јуна Министарство има надлежност у прављењу распореда.

Он је најавио да од 1. јуна крећу активности у средњим школама: од поправљања и закључивања оцена до велике матуре, која ће трајати три дана, од 4. до 6. јуна.

Министар је најавио и распоред за основце.

„Та три дана долазе они који нису задовољни својим закљученим оценама и желе да их поправе и детаље ће договорити са својим професорима. Како и саме школске установе односно професори имају своју аутономију, то практично значи и да професор уколико има одређених сумњи може контактирати ученика. Међутим, суревњивост већине да ће ђаци варати током претходног дела онлајн наставе и пробе матуре испоставила се неоснованом. Постигнути су мање више очекивани и резултати и деца су поштено радила“, објаснио је министар.

Након оцењивања наредна три дана – 4, 5. и 6. јуни – су резервисани за полагање велике матуре, односно како се то најчешће назива одбрана рада.

Током епидемије примењивало се формативно оцењивање, а према речима министра око 80 одсто ђака и наставника је то паметно искористило. Све што су до сада радили прелази у бројчану оцену.

„Матуранти који су завршили све своје обавезе имају битан датум 24. јун када је пријављивање за жељени факултет. Када је реч о активностима у школама, сугестија Министарства ће бити да професори издвоје што више времена од осам часова ујутро до 20 часова, јер је циљ да што мање ђака буде у школи у исто време – поручује министар.

Средњошколци који похађају први, други и трећи разред своје оцене могу да поправљају када матуранти више не буду морали да долазе у школу.

“ Имаће две недеље уколико желе да поправе оцене, и то почев од 8. јуна. За све ово време до мале матуре трајаће испити за упис у школе за надарене. Од ове године имамо и нове области – за друштвене науке, за уметност и медије, а повећали смо и на седам градова за спортске гиманазије. Према проценама, јавиће се око 8.000 ђака“ истиче Шарчевић.

Он каже да средње стручне школе нису због епидемије могле да одраде праксу. Како додаје, раније су, примера ради, професори организовали наставу за угоститељски и туристички смер у Хрватској, а сада то могу по Србији.

Министар је најавио да ће тест на малој матури бити тежи него пробни, али и да ће се све околности узети у обзир.

„То практично значи да ће се приликом састављања тестова све узети у обзир. Задаци ће, међутим, бити тежи него што је то био случај на проби мале матуре, када су ђаци једноставно могли само да заокруже понуђене одговоре. Сада ће ипак бити правих задатака, али како каже министар, они неће бити ни превише лаки нити превише тешки“, рекао је Шарчевић.

Како је министар раније најавио, од почетка јуна свака школа имаће у договору са ђацима осмог разреда или матурантима могућност да организује наставу како би се што боље припремили за малу матуру или пријемни испит.

Извор: Б92

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>