Министар незаконито сменио директора?

ministarstvo

Одељење Управног суда Србије у Крагујевцу поништило је решење Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 15. августа 2017. године којим је Драган Ковачевић (66) смењен са места директора Прехрамбено угоститељске школе у Чачку и предмет је враћен надлежном органу на поновоно одлучивање. Истом пресудом Министарству је наложено да Ковачевићу исплати 35.870 динара на име трошкова управног спора.

 

Ковачевићев заступник, чачански адвокат Иван Ћаловић навео је у тужби да су спорном решењу претходили акти заштитника грађана на основу пријаве ученика о сексуалном узмениравању ученика ПУШ и Медицинске школе у Чачку од стране наставника социологије, као и записници Министарства просвете о ванредном инспекцијском надзору.

„Тужени орган је преурањено и без законског чињеничког основа донео спорно решење. Поред тога, директор школе (Ковачевић) предузео је све радње ради утврђивања основа за покретање дисциплинског поступка против наставника. Међутим, како није било писаних пријава о недоличном понашању наставника, а радило се о ученицима који се први пут сусрећу са предметом социологије и са предметним наставником и који се налазе у адаптационом периоду, оценио је да нема одлучних чињеница које би довеле до вођења дисциплинског поступка против запосленог. Са таквом директоровом одлуком сложио се и Школски одбор” , наводи се у Ковачевићевој тужби против Министарства.

И додаје се да је у овом случају јавни тужилац у Чачку одустао од кривичног гоњења осумњиченог наставника.

 У свом одговору за Суд, Министарство је навело да је поступак покренут у вези са пријавом четворо ученика ПУ школе у Чачку поводом које је заштитник грађана 17. фебруара 2017. донео препоруку у којој, поред другог, стоји:

„ПУ школа, градска управа Чачка и Министарство просвете нису предузели мере из своје надлежности ради заштите ученика који су пријавили директно и индиректно сексуално злостављање, злоупотребу и узнемиравање од стране запосленог наставника” – истиче се у одговору на тужбу.

Суд је уврдио да је решење о Ковачевићевој смени незаконито из више разлога. Најпре, донето је погрешном применом закона, јер је инспекцијски надзор почет 20. априла 2017, дакле пре почетка примене новог Закона о општем управном поступку. Даље, у списима достављеним суду нема закључка Школског одбора од 11. априла 2017. На крају, министарство се погрешно позива на одредбу члана 62. став 2. тачка 3. Закона о основама образовања и васпитања, која не постоји у Закону” – наглашава се у образложењу пресуде.

Драган Ковачевић је, иначе, предавао техничке предмете у чачанским школама а прошле године је пензионисан пошто је рођен 1954. Неколико година, после 5. октобра, био је посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Извор: ГЗС

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>