Nema posla za tri učiteljice!

irig

POČETKOM naredne školske godine u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Irigu, bez posla će ostati tri učiteljice. Razlog – manji broj đaka prvaka.

Umesto 24 odeljenja, koliko škola ima tokom ove školske godine, u narednoj imaće tri manje. U matičnoj školi sa četiri područna odeljenja po selima, 1. septembra u školske klupe sešće 45 prvaka, što ih je za pet manje u odnosu na ovu godinu.Od tog broja u Irigu je njih 27, koji će činiti jedno odeljenje, a ove godine imamo dva. U Neradinu ih je osam, u Rivici šest, Šatrincima četiri i nažalost u Krušedol Selu nemamo nijednog prvaka, a neće ih biti ni školske godine 2021/2022 – kaže za „Novosti“ Sanja Nikolić, direktorka ove škole.

Od ukupno 414 učenika, koliko će ih biti od septembra, Rivica će imati u kombinovanim odeljenjima od prvog do četvrtog razreda ukupno 18 učenika, Neradin 24, Šatrinci devet, Krušedol deset, ali tri učiteljice koje su predavale u ovim područnim odeljenjima neće imati produžen ugovor za narednu školsku godinu.

- Jedna od njih je i učiteljica koja radi 12 godina na određeno vreme. I kada sam dobila pravo da je primim u stalni radni odnos, sada ne mogu jer nemam gde da je rasporedim jer nema odeljenje – kaže direktorka.

GUBE I PSIHOLOGA

OVA škola izgubiće i psihologa, iako je on jedini na području ove opštine u poslednjih pet godina.

- Psihologa nema ni u Domu zdravlja, Centru za socijalni rad, srednjoj školi, niti predškolskoj ustanovi. To je veliki problem, pa ćemo od Ministarstva prosvete tražiti da nam dozvoli da ga sačuvamo – ističe Nikolićeva.

Izvor: Novosti

2 komentara na Nema posla za tri učiteljice!

  1. Jelena kaže:

    Naravno da nastavnici ostaju bez posla jer jos uvek se ne smanjuke maksimalni broj dece u odeljenju. Dalje je 30 sto je isto kao kad je Srbija bila puna svojih ljudi koji su dolazili iz Hrvatske, Bosne. Sada Srbi odlazle, broj je ostao isti. Sindilat treba da pokrene to pitanje. Pogotovo pitanje opstankaalih skola i gradova kao i sela.

  2. Miloš kaže:

    Nažalost, stub ovog društva, godinama je urušavan i vodilo se računa o formi, ne o suštini, a razlog je uvek bio novac, budžet, u kome ima finansija za niz besmislica, a za zaposlenje učitelja, obnovu starih, oronulih školskih zgrada nikada… Svi se kunu u Svetoga Savu, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, a potpuno su zaboravili na njihovu čestitost! Urušavaju sve što je sveto, pametno i slobodoumno da bi se dodvorili Zapadu i stvorili od dece zombije, koji će, sutra, deliti sudbinu svojih roditelja u siromaštvu svega, ne samo kada je u pitanju bukvalna glad. Ti isti roditelji bi, siguran sam, voleli da imaju još dece, ali ih Država, ovakva kakva je, ničim ne podstiče i ne pomaže im! A što se nas tiče „lupljena“ nam je zabrana zapošljavanja još u decembru 2013. pa nam je tako kako nam je, od maja do avgusta želudac nam je van svog mesta, nekome od straha, nekome od sekiracije…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>