Štrajk u OŠ “Ljudevit Štur” u Kisaču

kisac-strajk

Danas je, u osnovnoj školi ,,Ljudovit Štur” iz Kisača, sproveden štrajk upozorenja. Štrajkačkizhtev j da se za dirktora odnosno VD direktora imenuje dosasašnji direktor škole.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, ponovo se na najgrublji način oglušio o mišljenje zaposlenih prilikom izbora direktora škole. Ovaj put u Kisaču u OŠ „Ljudevit Štur“.

Po ustaljenom receptu Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice imenovao je, dan pre isteka mandata dosadašnjem direktoru, VD direktora koji naravno nije imao podršku zaposlenih.

U ovoj školi je proces izbora direktora škole počeo, u skladu sa zakonom, početkom ove godine. Dosadašnji direktor škole je na glasanju proširenog nastavničkog veća imao 51 glas, dok je protiv kandidat imao četiri glasa. U skladu sa zakonom, traženo je mišljenje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je dao „podršku“ protivkandidatu.

Školski odbor je na osnovu priložene dokumentacije odličio sa 6:3 da se za direktora predloži dosadšnji direktor škole.

Zbog vanrednog stanja ovo nije realizovano, pa je imenovan VD direktor kojeg kolektiv ne podržava.

Zaposleni su se okupili i protestvovali zbog načina izbora VD dirktora i tražili da se njihova volja, volja roditelja i školskog odbora poštuje.

Novog VD direktora zaposleni su dočekali u špaliru ispred škole. Kada je VD direktora naišao zaposleni su mu okrenuli leđa izražavajući, na taj način svoj protest.

 

Štrajku su prisustvovali Ermidin Elezović, predsednik Unije sindikata prosvtnih radnika Novi Sad i Zvonimir Jović predsednik Unije Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

U novom Sadu

20.5.2020.godine

Info USPRV

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>