Sindikat: Štrajka u novosadskim školama će biti, naredne nedelje i protest u Novom Sadu!

osnovna-skola-kisac-protest

Štrajk u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Novom Sadu održaće se uprkos poricanju Aktiva direktora, u planu je i štrajk u 129 škola na teritoriji Pokrajine, kao i protest ispred Pokrajinske vlade, kažu za 021 predstavnici sindikata.

Predsednik Unije sindikata Zvonimir Jović kaže za 021 da će se štrajk u Vojvodini održati u četvrtak, 11. juna, i da će biti celodnevni.

„Taj štrajk će se sprovesti tako što će aktivnosti biti skraćene za jednu trećinu, pošto nema klasičnih časova“, navodi Jović za 021.

Dodaje da će se istog dana održati i protest ispred Pokrajinske vlade.

„Sve pripremne radnje su obavljene, skup je prijavljen. Planiramo da okupimo oko sto ljudi i da ukažemo na ono što već neko vreme ukazujemo, a to je da se ne može gaziti volja zaposlenih i školskog odbora tako što će jedan lokalni političar odrediti ko će biti direktor. Tražimo da se volja prosvetnih radnika ispoštuje“, ističe Jović.

Protest ima jedan zahtev – da se za v.d. direktora imenuje dosadašnja direktorka škole u Kisaču Ana Vozar.

„Mi ćemo se boriti do poslednje mogućnosti. Ako ovoj vlasti pred izbore treba ovakav slučaj, imaće ga. Ako ovim protestom ništa ne postignemo, nastavak će verovatno biti protest u Beogradu, pa neka gospoda izvole da vide da li im je to potrebno u ovom trenutku ili ne“, kaže Jović.

Tražili su i hitan sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali još uvek nisu dobili odgovor.

Povodom saopštenja Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada u kom je naznačeno da protest koji je najavljen za sredu, 3. juna neće biti održan petak (opširnije OVDE), Jović kaže da će se on ipak održati, da su tu odluku doneli članovi sindikata u školama, a da će ista biti blagovremeno dostavljena direktorima, odnosno najkasnije 24 časa pre početka štrajka.

„Direktori su pritisnuti od strane Pokrajine. Bilo je pritisaka i na predsednike sindikata po školama. Verovatno je njima neko naredio, a znamo i ko, da se pozabave tim štrajkom. Štrajk će biti održan kako je najavljeno“, zaključuje Jović.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine reaguje na izbor v.d. direktora škole u Kisaču, gde je presudno bilo mišljenje Nacionalnog saveta, koje je bilo u suprotnosti sa glasovima nastavničkog veća, školskog odbora i saveta roditelja. Zbog ovakvih izbora, u sredu, 27. maja održan je i protest sindikata i kolektiva škole u Kisaču

Izvor: 021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>