Žalba po rešenju Komisije za sprovođenje završnog ispita o rasporedu pregledača

martin

Direktorima osnovnih škola

u AP Vojvodini

 Predmet: Žalba po rešenju Komisije za sprovođenje završnog ispita o rasporedu pregledača

Dana 01.06.2020. godine zaposlenima u osnovnim školama je na mejl, bez ikakve prethodne najave stiglo rešenje resornog Ministarstva da su raspoređeni kao pregledači, i da će dobiti dalja uputstva naknadno, samo da se prethodno slože sa time da su njihovi podaci tačni. Pošto smo naučeni da prihvatamo sve što se od nas zahteva, a naročito ako to dolazi od samog vrha naše piramide obrazovanja, podrazumevano smo i ovu podvalu prihvatili. Ono što stoji kao prvi znak loše urađenog posla je da su mahom svi nastavnici bili navedeni kao zaposleni u ŠU Niš (na šta i možemo da zažmurimo, jer se takva greška može ispraviti), ali ono što je sledilo posle toga je upravo razlog zbog kog želimo da uložimo žalbu.

U toku popodneva, svi koji su prihvatili to da su njihovi podaci tačni su dobili su sledeće podatke:

  1. Naziv škole u koju su raspoređeni,
  2. Smena u koju su raspoređeni.

Ono što želimo da istaknemo kao problem je što se kao osnovni parametar pri raspoređivanju nastavnika koji su zaduženi za pregledanje nije vodilo računa o udaljenosti mesta boravka u odnosu na školu u koju su raspoređeni. Tako su neki nastavnici (pri čemu to nije par izuzetaka, već veći broj nastavnika) dobili mesta toliko udaljena, da bi u idealnim uslovima morali da promene i do tri međugradska prevoza (pod uslovom da postoje česte linije na tim relacijama) kako bi došli to škole u koju su raspoređeni.

U celom ovom problemu, dodatni problem stvaraju i smene, pošto su svi pregledači raspoređeni u tri smene :

1. 08.00-12.00

2. 12.00-16.00

3. 16.00-20.00

Ako kao primer uzmemo nastavnika koji putuje do odredišta tako što će promeniti tri prevoza, kako će izgledati njegov povratak kući ako radi u „trećoj smeni“?

Osim navedenih nelogičnosti, skrećemo pažnju i na očigledno kršenje zakona. Rešenja dobijena na dan 01.06.2020. godine se primenjuju za dane predviđene za pregledanje probnog završnog ispita, koji se planiraju za 03, 04. i 05.06.2020. godine, dva, tri i četiri dana od dobijanja rešenja, čime nam je uskraćena mogućnost žalbe na rešenje u roku od petnaest dana.

I kao poslednju stvar navodimo i problem nedefinisanog načina nadoknade putnih troškova, gde nastavnici, ponovo, od svojih primanja odvajaju novac, kako bi izvršili svoje radne obaveze.

Zahtevamo da nam se omogući preraspodela mesta pregledanja kako bi uloženo vreme i novac bili što racionalnije utrošeni.

Ukoliko navedena mogućnost ne postoji zahtevamo da nam se putni troškovi u potpunosti nadoknade u što kraćem roku.

Nakon svega navedenog, poručujemo sledeće:

RADITI U PROSVETI JESTE PRIVILEGIJA, JER OBLIKUJEMO MLADE KAKO BI STVARALI BOLjI SVET, DOZVOLITE NAM DA POSAO OBAVLjAMO DOSTOJANSTVENO, NEMOJTE NAS POTCENjIVATI OVAKVIM POSTUPCIMA I OČEKIVATI DA ĆEMO OSTATI GLUVI, SLEPI I NEMI!                                                                                           

                                                                            U Novom Sadu , 01.06.2020.
  Predsednik Sindikata prosvetnih    radnika opštine Vrbas

                         Martin Mihailović


 

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>