Просветни радници бојкотовали Шарчевића

skolacacak

Чачански просветни радници бојкотовали су посету министра просвете Младена Шарчевића. То се видело на сваком кораку где је боравио министар, од Медицинске, до ОШ Ратко Митровић и Високе школе. Министра су приликом званичне посете школама дочекивали само директори.Професори нису дочекали свог министра

Разлог је незадовољство са свим оним што се дешава у реформи образовања које се спроводи последњих година.

— Нико од наставника данас није дошао у школу да дочека министра, а разлог је реформа средњег стручног образовања. Наводном реформом ученици првог разреда медицинских школа добили су 19 предмета! Наши ученици данас имају четири сата практичне, а потом осам сати редовне наставе! Ко може да одржи пуну пажњу 12 сати? Кажу да ученици треба да се науче да раде, а радно време би требало да буде осам, а не 12 сати. Постало је немогуће ускладити распоред часова. Деци су увели математику све четири године због националне матуре, а деца из наше школе не могу ићи на сваки факултет. Па чему онда то, питају професори из Медициснке школе.

На наше питање о реформи средњих школа и гимназија, и преоптерећености деце, министар Шарчевић каже да се први мачићи у воду бацају, и да добар део изборних предмета може да се ради онлине, од куће.

— Ми смо сад показали да ти први мачићи заиста могу да оду у воду. Сви изборни програми у гимназијама могу да се раде онлине. Ту сад можете да примените пројектну наставу. Група деце може да ради код куће са професором, то не мора да буде у згради. Проблем гимназија је недостатак простора у згради. Европски стандарди за гимназије су од 33 до 35 часова, а ми смо били на 31. Када се говори о рефорни средњег образовања ми смо показали део стратегије у Новом Саду и Београду, где смо дуално посебно издвојили где имамо 10.500 ђака, 42 профила, док је гимназија скоро завршила своје правце. Када говоримо о средњем стручном, ту мора да се направи једна редукација образовних стандарда. Они морају да се редукују 30 одсто, одговара Шарчевић професорима.

Министар Шарчевић је најавио да ће се у наредном периоду радити на решавању проблема просторних капацитета Гимназије и Медицинске школе.

Извор: https://www.ozonpress.net/

Један коментар на Просветни радници бојкотовали Шарчевића

  1. ana каже:

    Umesto da dođu da postave pitanja ministru a ne preko saopštenja:
    kada će nam povećati plate, kada će nam isplatiti dugovanja kako kaže sindikalac Unije 30 000 za jubilarne nagrade, pa nadokanada za Dositej , pa 25 000 dinara za uštede tehnoloških viškova, pa prođe korona a zabrana zapošljavanja je još na snazi ako je najavljena da će biti ukinuta, pa platni razredi.
    Ovo je farsa, lako je pobeći pa posle se hvaliti ko ga je dočekao. Sa ovakvim nastupom kolege Vi ste dobro izmanipulisani a ne da se hvalite. Izgubili šansu da pitate ministra sve što vas interesuje. Kada će biti drugi pup prilike ko zna.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>