КОН ОБЈАСНИО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НАСТАВА

kon

 

СВАКА основна школа имаће надзор који ће пратити епидемиолошку ситуацију корона вируса, што до сада није био случај. Да се нико не изненади, очекује се појава вируса и у школама, али ће то бити лакши случајеви, и деца би се углавном лечила код куће, каже у разговору за Телеграф епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против КОВИД-а 19.Он истиче да се ситуација озбиљно поправља, али да смо далеко од вишедневне нуле и одјаве епидемије. Налазимо се у ситуацији када се корона држи под контролом, али опуштања нема.
Каже да је све више оних који се јављају докторима као сумњиви на ковид, а у оквиру тих сумњи, све је мање оних код којих се потврђује корона. Очекује да ће јесен бити под контролом, али прогнозе не даје јер нам предстоји смена годишњих добра, а не постоји представа како ће то утицати.

На почетку разговора др Кон каже да није ниједног момента рекао да деца у школе морају да носе трослојне специјалне маске, али објашњава да је и сам преслушао снимак разговора, те да је тако могло да се протумачи.

Преслушао сам, и стварно је могло тако да буде схваћено, јер сам претходно причао о обавезности ношења маски у школама, а онда сам поменуо и трослојне. Дозвољавам могућност да је то неко схватио тако. Суштина је у томе да је обавезно ношење било какве маске, да она мора да покрије нос и уста. Уколико је такво време, па има знојења и влажења, онда треба имати и резервну. Али, то ће све да престане у септембру месецу, када се мења и годишње доба – почиње разговор за наш портал др Кон и даље објашњава како ће се одвијати настава:

- Прозори треба да буду што је могуће више и што чешће отворени. Маске обавезно треба да се носе током пауза и одмора, и то важи и за лето и за зиму. Руке треба прати или дезинфиковати 70-опроцентним алкохолом пред улазак у учионицу. То ће све ђаке да уче учитељи и сарадници. Простор у школама ће се чистити између смена, значи, не на паузама, тада ће се само проветравати учионице. Темељно чишћење и прање подова биће између смена, између прве и друге групе, и између преподневне и поподневне смене. То је суштина за основну.

Да ли је довољна једна маска за један дан у школи?

- Јесте, довоља је једна. Постоји медицински начин говора, који је, једоставно, неприхватљив. Човеку треба рећи да трослојна платнена маска боље штити него једнослојна, али и једнослојна чини посао ако се сваки дан носи, увек је чиста и опеглана. Суштина је у томе да сви носе маске. То је најважније. То је задатак школе да прати.

Замишљен је систем који је прилично толерантан, еластичан и који омогућује оним родитељима који због забринутости не пуштају децу у школи да виде како ће то изгледати, а има и онлајн наставу. Постоји могућност ако се било какви симптоми појаве, да дете остане код куће. Нема размишљања око тога.

Можемо ли да очекујемо мирнији септембар?

Да ли то значи да можемо крајем септембра да одјавимо епидемију, или смо од вишедневне нуле далеко?

- Не. Далеко смо ми од нуле, и толико дуго присутне нуле да би епидемија могла да се одјави. Незахвално је прогнозирати зато што је ово динамична ситуација, али ови који иду у Црну Гору враћаће се назад.

Кад сте већ то поменули, да ли међу онима који се јављају са симптома има оних који су били негде на летовању, у Врњачкој Бањи, на Копаонику, Златибору, где је већа концентрација људи?

- Ми за сада немамо такву концентрацију података да може да се каже да је било због груписања, што не значи да појединачно није било. Али, ми у Београду то нисмо уочили као појаву.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>